13.3 C
România
11 septembrie 2024
Breaking News

Europa se pregateste de o noua criza! Bancile din Italia sunt intr-o situatie alarmanta

Europa se pregateste de o noua criza! Bancile din Italia sunt intr-o situatie alarmanta, noteaza The Economist, care subliniaza ca investitori din intreaga lume sunt foarte tensionati, deoarece se prefigureaza o noua criza in Europa. Situatia bancilor din Italia, tara care detine a patra cea mai mare economie din zona euro, ameninta stabilitatea pietelor din intreaga Europa. Unii specialisti sunt de parere ca situatia creata de bancile italiene ar putea genera o criza mai mare decat Brexitul.

Nu este exclusa o interventie a statului pentru a sprijini bancile italiene, avand in vedere ca exista un risc foarte mare ca problemele actuale sa submineze increderea in sistemul bancar si in puterea financiara ale acestei tari. „Avand in vedere riscul ca, intr-un context de incertitudine ridicata, problemele sa sumbineze increderea in sistemul bancar, o interventie publica nu poate fi exclusa „, a declarat guvernatorul Bancii Italiei, Ignazio Visc, intr-un discurs sustinut, vineri, la reuniunea anuala a Asociatiei Bancare Italiene din Roma.

In acest context, jurnalistii de la The Economist sunt de parere ca urmatoarea criza in Europa va veni din Italia. Aflate într-o situație alarmantă, băncile italiene ar avea nevoie de un amplu și costisitor proces de asanare, crede publicația britanică.

Investitori din întreaga lume sunt foarte nervoși, iar Brexitul nu e suficient pentru a explica instabilitatea care se profilează asupra piețelor. O altă amenințare financiară vine din Italia – a patra cea mai mare economie din zona euro, dar, de asemenea, una dintre cele mai fragile.

Iti recomandam si: Cine este femeia care va conduce Marea Britanie si ce schimbari pregateste pentru Regatul Unit

Cetatenii UE vor putea ramane in Marea Britanie doar daca au permise de munca, indiferent cine va iesi premier

Băncile italiene sunt grevate de credite neperformante în valoare de 360 ​​de miliarde de euro, echivalentul a o cincime din PIB-ul italian. În cel mai bun caz, acestea vor strangula creșterea economică a țării. În cel mai rău caz, unii se vor scufunda.

Ar exista două soluții: prima ar fi un bail-out, o injecție de bani publici, dar o asemenea procedură este interzisă de noile reguli ale zonei euro, care spun că băncile pot fi salvate de către stat, numai după ce creditorii sunt puși să contribuie. A doua soluție, ” bail-in” – plătesc creditorii, nu contribuabilul.

Cea de a doua metodă a fost aplicată la patru alte bănci italiene în toamna anului trecut, provocând ruina micilor investitori ori, chiar sinuciderea unuia dintre ei. Pentru Italia, o mare parte din obligațiuni emise de bănci sunt în mâinile persoanelor, nu ale marilor investitori instituționali.

Pentru prim-ministrul Matteo Renzi, aflat în fața unui referendum privind reforma constituțională, situația este foarte delicată.

În opinia sa, situația băncilor italiene amenință stabilitatea piețelor în întreaga Europă. Mai ales că și alte țări ar putea aplica planuri de salvare, în pofida noilor reguli. Pentru Germania și electoratul său, pe de altă parte, regulile fiscal-bugetare trebuie respectate. Însă ce interes ar fi în a respecta litera reglementărilor, dacă asta ar duce la moartea monedei unice? – incheie publicatia The Economist.

Poti citi si: Lira sterlina va continua sa se prabuseasca in lunile urmatoare. Previziunile traderilor

Si totusi de ce s-a ajuns la Brexit? Nimic nu s-ar fi intamplat fara framantarile care au zguduit Partidul Conservator al lui David Cameron

Articole asemănătoare

Cum a aparut „revolutia fiscala” a Guvernului Tudose. Premierul a profitat de ambianta globala si a asezat Romania intre evaziune si investitii

Ioana Badulescu

Viitorul lui Kovesi la DNA este incert. Ministrul Justitiei: Este prematur sa vorbim despre prelungirea mandatului

Lucy Ionesco

Antibiotice Iasi a castigat licitatia organizata de Comisia Europeana pentru un un produs strategic de maxima importanta pentru tratamentul infectiilor asociate noului coronavirus

Teodora Badescu