Europa vs frica de a dezbate liber. Cum au ajuns intelectualii sa-si incruciseze sabiile cu deviationistii, extremistii si islamofobii
Breaking News

Europa vs frica de a dezbate liber. Cum au ajuns intelectualii sa-si incruciseze sabiile cu deviationistii, extremistii si islamofobii

Matei Visniec trage un semnal de alarma, intr-un material publicat pe site-ul RFI, cu privire la frica de a dezbate liber in Europa si cu precadere in Franta, si se intreaba daca se mai poate polemiza fara sa incerci sa zdrobesti interlocutorul, fara sa pui etichete infamante, fara sa dai cu el de pamant. Tema este preluata de Matei Visniec dintr-un dosar al revistei Marianne.

„Frica de a dezbate liber este în orice caz un uluitor cal troian trimis de integrişti în Europa şi hrǎnit cu inconştienţǎ chiar de unii intelectuali europeni numiţi în Franţa des bien pensants, adicǎ cei care gîndesc bine”, sustine Visniec in material.

Concluzia autorului este ca polemica fara imfamie este tot mai rara in Franta, iar “deviationistii” sunt tot mai des intalniti printre cei care impartaseau pana de curand aceleasi idei. Practic nu trece o zi in Franta fara ca subiectele legate de imigratie, de islam, de integrarea strainilor si de identitatea Europei sa nu provoace scantei.

„Vivacitatea duelurilor ideologice ţine de natura însǎşi a democraţiei. (…) Intelectuali care îşi permit sǎ-şi exprime pǎreri care nu aparţin acelei sfere numitǎ „corectitudinea politicǎ” sunt taxaţi imediat de deviaţionişti de dreapta sau de extremǎ dreapta, de populişti, de islamofobi sau chiar de rasişti”.

Consiliul European – Planul celor 5 presedinti privind integrarea mai avansata a tarilor euro

„Se mai poate încǎ dezbate în Franţa?” Aceastǎ întrebare, legatǎ de polemicile suscitate de noul val de imigranţi şi de teama de islamul radical, apare într-un dosar al revistei Marianne. O întrebare revelatoare pentru un climat intelectual marcat de o evidentǎ stare de angoasǎ în raport cu viitorul Franţei şi al Europei. Evidentǎ este, pentru moment, o anumitǎ polarizare a atitudinilor, într-un context care profitǎ în special extremei drepte.

Practic nu trece o zi în Franţa fǎrǎ ca subiectele legate de imigraţie, de islam, de integrarea strǎinilor şi de identitatea Europei sǎ nu provoace scîntei, luǎri de poziţie uneori vehemente, cu acuze grave de genul: „Dacǎ nu gîndeşti ca mine înseamnǎ cǎ faci jocul Frontului Naţional sau al populiştilor”. Un intelectual respectat în Franţa, capabil de analize extrem de nuanţate, Jean-François Kahn, a luat în ultimul timp de mai multe ori atitudine în privinţa acestei maniere de a dezbate, cu acuzaţii relativ grave. Iatǎ ce scrie el în revista Marianne: „Mai este posibil sǎ ne confruntǎm opiniile contradictorii (pentru cǎ acesta este chiar principiul pluralismului democratic) fǎrǎ sǎ-l diabolizǎm, sǎ-l excomunicǎm, sǎ-l anatemizǎm pe interlocutor.”

Prapastia intre estul si vestul Europei se adanceste, raspandacii urii se inmultesc intr-un Occident crestin

Mai precis, Jean-François Kahn considerǎ ca fiind un semn grav, chiar nedemn pentru o democraţie cum este cea francezǎ atunci cînd publicaţii respectate precum Libération sau Le Monde îl acuzǎ pe un filozof precum Michel Onfray cǎ face, prin unele din declaraţiile sale, jocul Frontului Naţional.

Vivacitatea duelurilor ideologice ţine de natura însǎşi a democraţiei, mai spune Jean-François Kahn, cu condiţia însǎ ca diferenţa de opinie afişatǎ de celǎlalt sǎ nu fie încriminatǎ. Un alt intelectual francez extrem de activ în aceastǎ perioadǎ, Alain Finkielkraut, declara recent cǎ în Franţa au început sǎ fie practicate „arderi pe rug mediatice”. Altfel spus, cu o mare rapiditate, intelectuali care îşi permit sǎ-şi exprime pǎreri care nu aparţin acelei sfere numitǎ „corectitudinea politicǎ” sunt taxaţi imediat de deviaţionişti de dreapta sau de extremǎ dreapta, de populişti, de islamofobi sau chiar de rasişti. Jean-François Kahn are un termen pentru a desemna aceastǎ tendinţǎ: „terorismul intelectual”.

El nu merge atît de departe încît sǎ spunǎ cǎ existǎ un „terorism al gîndirii politice corecte”, dar avertizeazǎ cǎ aceastǎ formǎ de presiune are un efect pervers: altfel spus cetǎţenii înceteazǎ sǎ mai spunǎ ce gîndesc cu adevǎrat pentru cǎ se tem sǎ fie ostracizaţi, notaţi „prost” de editorialişti sau de anumite medii de informare, intimidaţi practic şi reduşi la tǎcere. Ori, nu exact acest lucru îl doresc adevǎraţii terorişti, islamiştii radicali şi jihadiştii? Adicǎ sǎ reducǎ la tǎcere democraţiile occidentale, sǎ infuzeze frica în mintea cetǎţenilor şi sǎ-i facǎ sǎ se teamǎ sǎ mai spunǎ ce gîndesc? De ce ar trebui sǎ-i fie fricǎ unui european sǎ spunǎ în gura mare cǎ se teme de consecinţele imigraţiei masive şi a valului de refugiaţi fǎrǎ precedent? Oare nu şi-a cîştigat acest cetǎţean dreptul de a-şi spune deschis pǎrerea, şi de a şi-o confrunta cu ceilalţi, într-un spaţiu care are ca valoare esenţialǎ libertatea de expresie?

Balaceanu Stolnici, RFI: Problema imigratiei este putin exagerata in Romania si speculata de clasa politica pentru jocuri electorale

Iatǎ cam care sunt concluziile lui Jean-François Kahn într-un moment cînd extrema dreaptǎ jubileazǎ de fapt. Si aceasta întrucît este datǎ favoritǎ în multe sondaje la capitolul intenţiilor de vot la viitoarele scrutinuri în Franţa. Unul din motive fiind acela cǎ oamenii care sunt obligaţi sǎ tacǎ în spaţiu dezbaterii publice, de teamǎ sǎ nu fie ostracizaţi, voteazǎ pînǎ la urmǎ, în momentul cînd nu-i vede nimeni, cu extrema dreaptǎ.

Interesant este şi avertismentul unui alt editorialist, Christophe Barbier. El spune urmǎtoarele: „Organizaţia statul islamic reuşeşte sǎ dezechilibreze, chiar sǎ denatureze democraţiile noastre. Infiltrînd zeci de jihadişti în Europa şi obligînd sute de mii de imigranţi sǎ vinǎ la noi, islamiştii au obţinut deja o mare victorie: frica s-a instalat în tabǎra noastrǎ”.

Subtil semnal de alarmǎ, care ar trebui sǎ-i punǎ pe gînduri pe europeni. Ei se aflǎ, unii fǎrǎ sǎ-şi dea seama, într-un rǎzboi declarat împotriva islamului radical. Iar dacǎ frica se va instala în Europa, ca o angoasǎ cǎ ea ar putea pierde aceastǎ bǎtǎlie, dar şi pe terenul dezbaterilor de idei, ca nu cumva sǎ încalci „poruncile” corectitudinii politice, atunci chiar cǎ nu mai e nimic de fǎcut… Frica de a dezbate liber este în orice caz un uluitor cal troian trimis de integrişti în Europa şi hrǎnit cu inconştienţǎ chiar de unii intelectuali europeni numiţi în Franţa ” des bien pensants”, adicǎ cei care „gîndesc bine”. Si împotriva cǎrora se exprimǎ acum unii „dizidenţi” precum Michel Onfray, Jean-François Kahn sau Alain Finkielkraut, mai noteaza Mati Visniec in materialul semnat pe site-ul RFI.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Pana pe 15 mai in Romania au fost confirmate 1056 de decese si 16.437 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19

Cristiana Petrariu Bota

Brexit pe 9 martie! Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana in primavara anului 2019

Cristiana Petrariu Bota

Romanii din strainatate vor putea vota timp de trei zile, a decis Senatul Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult