Eurostat: Romania si Bulgaria au cel mai scazut cost orar cu mana de lucru din Uniunea Europeana
Breaking News

EUROSTAT: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE. Profesor de economie: Guvernul nu mai are timp sa coboare deficitul, tara va intra in dezechilibru

Eurostat a anuntat, marti, ca Romania  a incheiat trimestrul doi al anului 2017 cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeana (UE), respectiv de 4,1%, context in care economistii trag un semnal de alarma. Profesorul de economie Mircea Cosea a declarat, la RFI, ca Guvernul nu mai are timp sa coboare deficitul sub 3% pana la sfarsitul acestui an, iar in acest conditii, tara risca sa intre in dezechilibru, iar lipsa predictibilitatii sa sporeasca neincrederea investitorilor.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, România a încheiat trimestrul doi al anului cu cel mai mare deficit bugetar, de 4,1%. Practic, toate statele Uniunii Europene au reușit să țină balanța dintre cheltuieli și venituri sub 2%, în afară de Franța (deficit de 2,8%), Marea Britanie (3,4%) și România, care are un deficit care iese clar din acest tablou, de 4,1%, după trimestrul al doilea al anului.

Practic, România cheltuie mult mai mult decât are și, în ciuda faptului că are constant cea mai mare creștere economică din Europa, nu reușește să țină deficitul sub 3%, limita maximă impusă de tratatul de la Maastricht și pe care Guvernul Tudose susține că o va respecta.

Mircea Coșea: Șansele ca deficitul să fie ținut sub 3% sunt minime

”Teoretic, Executivul de la București mai are timp până la sfârșitul anului să regleze lucrurile, însă șansele ca deficitul să fie ținut sub 3% sunt minime”, atrage atenția, într-un interviu acordat RFI, profesorul de economie Mircea Coșea.

Urmările pe termen lung vor fi dăunătoare pentru economie”, mai spune Mircea Coșea: Suntem aproape de sfârșitul lunii octombrie. E foarte greu să mai scadă acest deficit sub 3%. Mai ales că, de obicei, la final de an, cheltuielile cresc. Guvernul susține cu tărie că va avea la sfârșitul anului un deficit în limita a 3%. Să vedem cum va reuși să facă acest lucru”.

Care sunt explicațiile pentru care, în ciuda unei creșteri economice accentuate, deficitul bugetar este imens? Profesorul Mircea Coșea explică: „Guvernul a început cu cheltuieli imense de personal, adică o creștere a salariilor și a pensiilor înainte de a avea o bază solidă, obiectivă a acestor creșteri, înainte de a avea siguranța că economia va putea să furnizeze mijloacele bănești necesare pentru această creștere. Investiții nu s-au făcut, fonduri europene s-au atras într-o măsură mai mult de cât modestă, investițiile străine scad”.

În ceea ce privește efectele, ”va fi o dovadă că economia cade spre un dezechilibru structural. România va intra într-o zonă de lipsă de predictibilitate, poate și de lipsă de încredere pentru investitorii străini”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de profesorul de economie Mircea Coșea

Articole asemănătoare

Banii pentru pensii si prestatii sociale vor ajunge la beneficiari pana la Paste, a anuntat ministrul Muncii

Lucy Ionesco

Papa Francisc vine in Romania pe 31 mai. Suveranul Pontif va sta trei zile la Bucuresti, Iasi si Cluj

Lucy Ionesco

Primul discurs al lui Donald Trump in fata Congresului, o tentativa de normalizare a imaginii. Lumii nelinistite, Trump ii spune ca pe America se poate conta

Lucy Ionesco