Evaluare Nationala: Examenele de azi sunt invechite si nu sunt adaptate la gandirea elevilor
Social

Evaluare Nationala: Examenele de azi sunt invechite si nu sunt adaptate la gandirea elevilor

”Examenele din ziua de azi sunt învechite și nu sunt adaptate la gândirea elevilor”, declară, la RFI, profesorul Radu Gologan, coordonator al Lotului Olimpic Național de Matematică, în contextul în care pe 11 iunie a început Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a. 

Luni, 11 iunie, examenul de Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a a debutat cu proba la limba și literatura română. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii au fost construite pe două cerințe mari, cu mai multe subpuncte. La primul subiect, elevii au avut de realizat o compunere în care să argumenteze apartenența la genul epic a unui text din romanul “Inocenţii,” de Ioana Pârvulescu. Al doilea subiect a avut și el ca cerință, printre altele, realizarea unei narațiuni în care absolvenții de gimnaziu să prezinte “o întâmplare petrecută într-o cetate”.

Pentru elevii de clasa a 8-a urmează, peste două zile, proba de matematică. O zi mai târziu, va avea loc examenul la Limba şi literatura maternă. Afișarea rezultatelor este programată pentru ziua de 19 iunie.

”Din păcate, examenele de azi sunt neadaptate la gândirea și la modul de percere a informației pentru copilul din ziua de azi. Examenele noastre sunt învechite, în marea majoritate sunt șabloane care se repetă în fiecare an. Astfel, pe parcursul pregătirii, copilul pierde ideea principală a educației: de a accede la competențe, de a avea cunoștințe care să îl ajute să se adapteze la viață prin gândire logică. Putem vorbi și de examenul de Evaluare Națională, și de Bacalaureat în același fel”, este de părere reputatul profesor de la Facultatea Politehnică.

În interviul acordat RFI, Radu Gologan recunoaște că: ”noi, dascălii – și nu vorbesc doar de România, e în toată lumea problema asta – nu am reușit să accedem la posibilitățile pentru a servi această minte care e în formare într-un alt fel decât acum 20-30 de ani”. Profesorul subliniază că trebuie să înțelegem cu toții că ”viitorul este al tehnologiei informației. Trebuie să înțelegem că vrând-nevrând totul se va muta pe tabletă, pe telefonul inteligent, foarte puține lucruri vor rămâne pe hârtie. (…) Evoluția societății este ca un animal care se dezvoltă singur, orice i-am face, nu îl putem opri, el evouează spre progres”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de profesorul Radu Gologan, coordonator al Lotului Olimpic Național de Matematică:

Stiri pe aceeasi tema

Stela Popescu, inmormantata chiar de ziua onomastica. Sf. Stelian este praznuit pe 26 noiembrie de Biserica Ortodoxa

Cristiana Petrariu Bota

Pe 1 Decembrie intra in functiune in Bucuresti primele autobuze noi, dotate cu aer conditionat, sistem de taxare inteligent, internet si prize USB

Ioana Badulescu

Ministrul Sanatatii a anuntat ca vor fi desfiintate centrele de permanenta: Sunt cifre care ar trebui sa ne dea multora de gandit

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult