Examenul de Rezidentiat a fost amanat pana pe 8 decembrie 2019. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, vineri, ca examenul de rezidentiat va fi amanat pana pe 8 decembrie, o premiera in istoria postdecembrista.
„Ne aflam intr-o situatie fara precedent, sa nu se poata organiza examenul de rezidentiat. 5.684 de absolventi risca sa nu poata continua pregatirea”, a anuntat ministrul Sanatatii.
Examenul de rezidentiat de anul acesta se amana pentru data de 8 decembrie. Examenul ar fi trebuit sa aiba loc pe 17 noiembrie.
Sorina Pintea a explicat ca Ministerul Sanatatii a intocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului ca nu exista in acest moment un ministru al Educatiei, examenul nu se poate desfasura la timp.
Pintea afirma ca pentru organizarea examenului este necesara emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune – Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei. Primul ordin comun vizeaza chiar metodologia examenului.
Sorina Pintea a adaugat ca solutia unei Ordonante de Urgenta, solutie vehiculata in spatiul public, nu este posibila.
Ministrul Sanatatii a acuzat faptul ca presedintele Klaus Iohannis putea numi un ministru al Educatiei, dar a refuzat sa o faca. Sorina Pintea mai spune ca Viorica Dancila i-a cerut din nou, ieri, lui Klaus Iohannis sa numeasca un ministru al Educatiei.
Citeste si:
REZIDENTIAT 2019. Studentii la Medicina fac un apel public pentru solutionarea crizei
Studentii de la Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), care reprezinta in total peste 24.000 de studenti la medicina, au tras ieri un semnal de alarma asupra situatiei in care se afla examenul de rezidentiat programat in data de 17 noiembrie 2019, in conditiile in care nu exista ministru al Educatiei.
Intr-un comunicat de presa, studentii aratau ca „in momentul de fata acest examen nu poate fi realizat din cauza absentei ministrului Educatiei si a faptului ca institutiile statului paseaza intre ele responsabilitatea solutionarii acestei crize”.
In acelasi document, FASMR facea un apel catre Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Administratia Prezidentiala, Universitatile de Medicina si Farmacie, Directiile de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor spre a solutiona aceasta situatie inainte de a deveni o problema reala.