Facultate in limba romana in Italia. 40 de profesori predau la Facultatea romana de medicina din Sicilia
Examene

Facultate in limba romana in Italia. 40 de profesori predau la Facultatea romana de medicina din Sicilia

Prima facultate cu predare in limba romana s-a infiintat in Italia. 40 de profesori universitari vor face naveta pentru a preda la Facultatea romana de medicina din Sicilia, insa practica va fi facuta in Romania. Toate locurile sunt cu taxa, mai exact 9 mii de euro pe an, potrivit Stirilor Pro TV. 

Prof. dr. Iulian Barsan, rector Universitatea Dunarea de Jos din Galati a declarat ca „exista in acea zona si o comunitate mare de romani, in Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de romani. Ne vom adresa si lor.”

Primul an universitar va incepe la Facultatea romana de medicina din Sicilia in luna decembrie cu doua specializari: medicina si asistenta medicala.

Studentii din Peninsula vor invata medicina in limba romana de la profesorii Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, care a semnat un parteneriat cu o institutie similara din orasul Enna, in Sicilia.

Admitere anulata la Universitatea de Medicina (UMF) din Iasi pentru sute de studenti straini

40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Toate locurile sunt cu taxa: 9 mii de euro pe an.

Tinerii care s-au inscris la facultatea romana de medicina din Sicilia invata deocamdata notiunile de baza. Pana la sfarsitul anului, insa, trebuie sa dea un examen si, daca vor lua o nota mai mare de sapte, vor putea sa inceapa si cursurile propriu-zise. Presa din Sicilia a punctat deja inaugurarea in prezenta autoritatilor italiene.

„-Domnule senator, dumneavoastra garantati ca diplomele vor fi recunoscute studentilor?
– Eu nu garantez nimic, o garanteaza tratatul de la Bologna de echivalare a diplomelor din toata Europa. Sunt doua cursuri care se obtin dupa examene de admitere.”

Cum pot fi echivalate studiile preuniversitare de cetatenii romani si de cei ai tarilor membre UE

Profesorii de la Galati spun ca, in privinta limbii, nu va exista nicio problema: studentii italieni vor invata limba noastra la fel de repede cum invata romanii italiana.

Reporter: “Nu e greu sa studiezi in romana?
Studenta italiana: E o limba neolatina. Studiind latina nu are cum sa fie dificila.”
Printre studenti, in afara de italieni sunt si tineri din numeroasa comunitate de romani din Sicilia.
Prof dr Iulian Barsan, rector Universitatea Dunarea de Jos, Galati: „Exista in acea zona si o comunitate mare de romani, in Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de romani. Ne vom adresa si lor.”

Primul an universitar va incepe in decembrie cu doua specializari: medicina si asistenta medicala. Pentru partea practica studentii vor fi nevoiti sa vina si in Romania cateva saptamani. Aici vor trece si testul, dificil pentru unii, al practicii pe cadavre.

Prof. dr. Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicina si Farmacie Galati: „In tarile catolice din vest nu se fac necropsii, ei fac mai mult pe mulaje. Dar eu nu v-as dori sa va opereze vreodata, Doamne fereste, un chirurg care a invatat numai pe mulaje.”

Toate locurile disponibile sunt cu taxa: noua mii de euro pe an. Suma este convenabila, mai ales pentru italieni, pentru ca este mai mica decat la facultatile de medicina cu renume sau cele particulare din peninsula.

Jonglerie academica?

Prin acest acord academic, Universitatea Dunarea de Jos din Glati si Universitatea Kore din provincia italiana Enn jongleaza cu regulile obţinând fiecare câte un avantaj, scrie evz.ro:

> Universitatea „Dunărea de Jos” va încasa anual taxe de minimum 100.000 de euro fara a suporta cheltuielile.

> Universitatea Kore ofera locuri la Medicina, deși nu are aprobări pentru această specializare, însa aceste studii sunt oferite de universitatea galaţeana, ale carei diplome sunt valabile în toata Europa. Astfel, sicilienii nici nu mai au nevoie aprobari.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

ADMITERE UNIVERSITATEA BUCURESTI 2017. Cazare gratuita pentru candidati in caminele UBB in perioada inscrierilor

Ioana Badulescu

Inscriere in clasa I in anul scolar 2014-2015. Calendar inscriere in invatamantul primar

Cristiana Petrariu Bota

Noul plan-cadru pentru gimnaziu aprobat de Ministerul Educatiei, un compromis lipsit de viziune

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult