5.1 C
România
26 noiembrie 2021
SENSIBLU VANZARE
Economie

Farmaciile Sensiblu sunt pe punctul de a fi achizitionate de o companie din Cehia

A&D Pharma, cel mai mare jucator de e piata farma din Romania, este pe punctul de a-si schimba actionariatul majoritar dupa ce grupul cehesc Penta Investment, cunoscut prin faptul ca detine casele de pariuri Fortuna Bet, si-a exprimat interesul pentru business-ul cifrat la 1,3 miliarde euro in cadrul caruia cea mai cunoscuta companie este lantul de farmacii Sensiblu.

In prezent, grupul A&D Pharma este detinut de Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert si Michel Eid. A&D Pharma domina iata de distributie a medicamentelor prin compania Mediplus Exim si ocua pozitia a doua a topului celor mai importanti jucatori in retailul de profil prin retelele Sensiblu si Punkt.

Informatiile venite din piata sunt ca Penta Investment a mai dorit sa achizitioneze A&D Pharma si in urma cu cnci ani insa tranzactia a esuat. In prezent insa tratativele sunt intr-un stadiu foarte avansat si i-ar costa e cehi intre 300 si 400 milioane de euro.

Mediplus Exim era cotata in 2016 la valoarea de 299 milioane de euro in tim ce farmaciile Sensiblu valorau 163 milioane de euro, ambele cifre fiind calculate pe baza datelor financiare aferente anului 2015.

Nu ar fi un debut al companiei Penta Investment in piata farma din Romania caci in vara acestui an, cehii au achizitionat farmaciile Arta si o companie de distributie de medicamente prin intermediul grupului farma Dr.Max.

Compania Dr. Max, care are deja operatiuni in Cehia, Slovacia si Polonia, si-a facut astfel intrarea pe piata locala prin aceasta achizitie care a presupus 100% din actiunile a patru companii, respectiv Fastpharm SRL, Iezer Farm SRL, Panpharma Med SRL si York Farm SRL. Aceasta din urma este cea care are opereaza distribuitorul de medicamente, conform datelor ZF, si este totodata aea mai mare ca business, cu o cifra de afaceri de aproape 107 mil. lei anul trecut, cu 12,6% peste 2015. Celelalte trei companii, cele care opereaza lantul de farmacii, au cumulat afaceri de aproape 105 mil. lei, mai mult decat duble fata de 2015.

Astfel, compania Dr. Max a preluat o retea de 31 de farmacii si un distribuitor de medicamente si isi face intrarea pe o piata puternic concurentiala. Planurile cehilor nu s-au oprit insa aici. Ei au intrat aproape in acelasi timp pe pietele din Romania si Serbia si vor sa se extinda puternic in regiune.

Compania a fost infiintata in 2004 si este lider pe pietele din Cehia si Slovacia si unul dintre mari jucatori din Polonia, conform datelor de pe site-ul Penta Investments. in total sunt circa 1.000 de farmacii cu 210.000 de clienti zilnic si aproape 5.500 de salariati. Modelul Dr. Max este acela de discounter pe segmentul de farmacii, un model implementat recent si de Sensiblu, parte a grupului A & D Pharma, care a lansat brandul Punkt.

Pe piata locala, topul celor mai mari jucatori din retailul farmaceutic este dominat de Catena, lantul de farmacii controlat de antreprenoarea Anca Vlad, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 2,6 miliarde de lei (572 mil. euro), cu 620 de farmacii. Sensiblu ocupa pozitia a doua, urmat de Dona, Help Net si Ropharma. in total, primii cinci jucatori detin 20% din piata. Numarul total de farmacii a ajuns la circa 7.750 de unitati, potrivit ultimelor date publice ale Institutului National de Statistica.

Decizia companiei de a intra local printr-o achizitie este justificata de faptul ca este dificil pentru o companie sa intre direct pe segmentul farma, reglementat de catre stat. Autorizatiile pentru farmacii sunt limitate de catre Ministerul Sanatatii.

Fondul de investitii Penta Investments este activ pe zece piete din Europa si are sub administrare active de 8,5 mld. euro. Pe piata locala acesta era prezent din 2015 pe piata pariurilor sportive si a jocurilor de noroc, detinand compania Fortuna Entertainment. Fondul mai are investitii la nivel de regiune in domenii precum media, retail, servicii financiare, productie, imobiliare si sanatate.

In ceea ce priveste decizia cehilor de a prelua diviziile de distributie si retail ale grupului A & D Pharma, aceasta este justificata de faptul ca pe piata locala a fost construita astfel, jucatorii dezvoltand ambele segmente. Mai exact, distributia este folosita pentru a alimenta farmaciile proprii. Jucatorii din piata explica faptul ca in distributia de farma se lucreaza cu marje mai mari decat in retailul de profil unde lupta este dura si se da atat cu lanturile internationale cat si cu micii jucatori traditionali.

In cazul grupului A & D Pharma acestea nu sunt primele discutii de vanzare, ba mai mult, compania a fost anterior chiar listata pe bursa de la Londra. Dupa ce titlurile au scazut puternic fata de momentul listarii, actionarii au decis sa delisteze grupul. La momentul acela compania era integrata, insa dupa delistare aceasta s-a spart in mai multe entitati, una specializata pe distributie, o alta pe retail.

In toamna anului 2006 actionarii A&D Pharma au vandut 34% din actiuni printr-o oferta publica initiala (IPO) in urma careia au incasat peste 130 mil. euro. La acel nivel al titlurilor compania era evaluata la 400 mil. euro.

Stiri pe aceeasi tema

FORMULARUL 394, „simplificat” de ANAF de la 9 la 18 pagini

Cristiana Petrariu Bota

GRILA SALARIZARE 2015 – 2016. GRILA SALARIZARE INVATAMANT: Salarii profesori in 2016. Noua lege a salarizarii

Cristiana Petrariu Bota

Romania, o tara a contrastelor! Salariile si economia cresc, insa jumatate dintre tineri vor sa plece in strainatate

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult