Breaking NewsExterne

Fatada catedralei Notre Dame din Paris a fost salvata. Ar putea, oare, aceasta nenorocire, sa-i resudeze pe francezi ca natiune?

FRANTA – Fatada si turnurile catedralei Notre-Dame au fost salvate, dupa incendiul devastator izbucnit luni seara. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, la ora 23 si 30 de minute, in fata catedralei, a gasit insa cuvinte admirabile pentru a le transmite francezilor un mesaj de speranta. Dupa ce pompierii s-au luptat timp de patru ore cu flacarile care amenintau sa distruga integral monumentul, presedintele francez a anuntat ca fatada si turnurile catedralei Notre-Dame au fost salvate.

„Ar putea, oare, aceasta nenorocire, sa-i resudeze pe francezi ca natiune?”, se intreaba jurnalistul Vasile Damian intr-un comentariu publicat pe pagina RFI.

„Intrebarea nu-mi apartine, am auzit-o luni seara, la ora 22 si 42 de minute, pusa de un jurnalist al canalului de televiziune LCI care il intervieva prin telefon pe Stéphane Bern. Dar cred ca intr-un fel sau altul si-au pus-o toti cei care au asistat luni 15 aprilie, in direct sau in fata televizoarelor, la tragedia de la Notre-Dame

Incendiul de la Notre-Dame nu era deci inca stins cind respectivul jurnalist a tinut de fapt sa declanseze o reflectie in jurul unei intrebari tulburatoare: ce sens trebuie sa dam unei catastrofe, unei nenorociri, unei pierderi ireparabile? Ce ar trebui sa invatam dintr-o astfel de drama?

Intrebarea este cu atit mai tulburatoare cu cit incendiul de la Notre-Dame s-a produs in prima zi a Saptaminii sfinte, cind catolicii se pregatesc de sarbatoarea Pastelui. Cind Notre-Dame arde la Paris cu o saptamina inainte de Inviere, este imposibil sa nu te gindesti la o multime de lucruri, fie ca esti credincios sau nu. „Poate ca ne-a pedepsit Dumnezu”, a declarat tot ieri seara, pe acelasi canal de televiziune, un demnitar al Bisericii Catolice, cu gindul, probabil, la scandalurile de pedofilie care au devastat imaginea institutiei in ultimii ani.

Catedrala Notre-Dame nu este insa doar un simbol al catolicismului, ea este o emblema a Frantei, un loc esential al istoriei Frantei. Intr-un fel inima Frantei bate in acest loc vizitat anual de 14 milioane de oameni, si in care intotdeauna (spre deosebite de alte monumente similare din lume) s-a intrat gratuit, chiar si in timpul slujbelor religioase.

Ieri seara la ora 23 pompierii se mai luptau cu flacarile cind pe diversele canale de televiziune se discuta deja despre reconstructia catedralei si despre elanul de solidaritate internationala lansat in acest sens. Catedrala va fi fara indoiala reconstruita asa cum a fost, desi ea nu va fi niciodata exact asa cum a fost. Ceva din ceea ce a adunat ea timp de 850 de ani s-a pierdut, dar poate ca faima ei va creste si mai mult dupa aceasta tragedie si forta ei simbolica va deveni si mai mare.

Ceea ce am vazut personal in jurul catedralei ieri seara nu voi uita niciodata: zeci de mii de oameni stupefiati, loviti parca in ceea ce au ei mai profund, cu ochii in lacrimi… Dar si mii de oameni rugindu-se impreuna, in timp ce clopotele celorlalte biserici din Paris sunau tocmai pentru a-i indemna pe credinciosi sa se roage pentru Notre-Dame. Parizienii, turistii aflati la Paris, oameni de toate virstele si de toate conditiile sociale, au vegheat pina tirziu in jurul catedralei, aplaudindu-i din cind in cind pe pompieri, ca si cum prin energia lor afectiva ar fi vrut sa ajute la stingerea incendiului.

Chiar si cind esti un observator obiectiv nu poti, in astfel de clipe, sa nu fii emotionat. In primele ore ale dramei am vazut cum fetele oamenilor erau marcate de un sentiment de neputinta. Apoi aceasta neputinta s-a transformat intr-un fel de revolta pentru a deveni mai tirziu o emotionanta expresie a solidaritatii.

In momentul cind s-a prabusit flesa catedralei, inalta de 90 de metri, dupa ce fusese mistuita de flacari, s-a auzit un fel de strigat colectiv de durere in Paris. Aceste flese inalte ale catedralelor catolice simbolizeaza legatura dintre lumea terestra si cer. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, la ora 23 si 30 de minute, in fata catedralei, a gasit insa cuvinte admirabile pentru a le transmite francezilor un mesaj de speranta. „Vom reconstrui Notre-Dame. Pentru ca istoria noastra merita acest lucru. Pentru ca acesta este destinul nostru profund.” a spus Emmanuel Macron.

In cursul serii de luni 15 aprilie seful statului francez ar fi trebuit sa anunte reducerea impozitelor precum si alte masuri sociale ca raspuns la criza vestelor galbene si a unui incendiu social. El a anuntat insa ceva poate mult mai important, reconstructia unei natiuni ca raspuns la incendiul celui mai emblematic monument francez”, noteaza Vasile Damian in materialul semnat pe website-ul RFI.

Articole asemănătoare

Cate cazuri de coronavirus sunt in comunitatile de romani din diaspora

Lucy Ionesco

România, între München și Paris. Ce face o țară cu un președinte interimar și un premier suspectat de corupție

Lucy Ionesco

GIMNASTICA. Doua medalii de aur, una de argint si una de bronz pentru Romania la CE de la Cluj 2017

Ioana Badulescu