8.7 C
România
26 octombrie 2020
Filme

Festivalul de Film DaKINO 2015. Castigatori – Comunicat de presa

DaKINO 24 – Comunicat de presă. Festivalul International de Film DaKINO 24, organizat de Primaria Sectorului 3, si-a desemnat câștigătorii. Primăria Sectorului 3, în parteneriat cu Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, a organizat duminică, 29 martie, la Cinema PRO, gala de închiderea a Festivalului Internațional de Film DaKINO 24.

Câștigătorii celei de-a 24 ediții a festivalului au fost desemnati de juriul compus din producatorul Velvet Moraru — presedinte, Ludmila Cvikova — selector al festivalului Anonimul Iff, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul de teatru si film Anghel Damian, precum si criticul de film Florin Barbu. Competiția de Scurtmetraje DaKINO 24 a inclus 27 de filme din 13 țări, selecția aparținând criticului de film Irina Margareta Nistor.

Trofeul DaKINO 24 a fost oferit de Dan Chișu, fondatorul festivalului, regizoarei din Georgia Mariam Bakacho Khatchvani pentru scurtmetrajul ‘Dinola’. Alaturi de marele premiu, în cadrul festivalului au mai fost oferite urmatoarele distinctii:

— Premiul special al juriului: ‘Lothar’, regia Luca Zuberbuhler, Elvetia;

— Premiul special al juriului pentru animație: ‘Ex Animo’, regia Wojciech Wojtkowski, Polonia

— Premiul pentru regie: Hakon Ant Olavsen pentru ‘Between Sky and Sea’, Norvegia

— Premiul publicului: ‘Apăsătoarele îndatoriri ale cetățeanului Crăciun’, regia Claudiu Bolchiș, România.

În cadrul galei, a fost proiectat filmul ‘The Second Best Exotic Marigold Hotel’, în regia lui John Madden, cu Maggie Smith, Richard Gere, Bill Nighy, Dev Patel și Judi Dench.

Festivalul Internațional de Film DaKINO 24 s-a desfășurat în perioada 26-29 martie, proiecțiile fiind găzduite de Hollywood Multiplex București Mall și Cinema PRO. În cele patru seri de festival aproximativ 2000 de cinefili au putut viziona proiecții recent premiate la festivaluri de prestigiu, filme românesti de lung si scurtmetraj, dar si productii straine înscrise în competitie.

La competiția oficială de scurtmetraje românești au participat peliculele ‘Apăsătoarele îndatoriri ale cetățeanului Crăciun’, de Claudiu Bolchiș, ‘În familie’, de Andrei Cotarcea, ‘The story of little Hans’, de Daniel Djamo, ‘Candy Crush’, de Andrei Georgescu, ‘De ce au dispărut dinozaurii’, de Mihai Ghiță, ‘Amnezia’, de Jamil Hendi, ‘Pui de somn’, de Paul Mureșan, ‘Fantezie în DO minor’, de Rareș Neagu & Ștefan Marin, și ‘Have sweet dreams’, de Ciprian Suhar.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 a prezentat și ‘Wild’, de Jean-Marc Vallee, care a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru cea mai bună actriță în rol principal, Reese Witherspoon, și pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Laura Dern.

De asemenea, în premieră în România au fost prezentate ‘Boychoir’, cel mai recent film în regia lui Francois Girard, cu Dustin Hoffman și Kathy Bates, inclus în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Toronto în 2014, dar și ‘Sthorzina’, scurtmetrajul semnat de Dan Radu Mihai, înscris anul acesta în competiția internațională de la Clermont-Ferrand.

DaKINO 24 a propus ca noutate anul acesta un număr de proiecții speciale adresate copiilor, respectiv seniorilor din centrele de zi din Sectorul 3 București.

Astfel, titlurile ‘Cei 6 Supereroi’/’Big Hero 6’, câștigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film de animație în 2015, precum și ‘Mielul Shaun—Filmul’/’Shaun The Sheep Movie’ au fost prezentate pentru cei mici la festival, în timp ce seniorii au vizionat ‘The Second Best Exotic Marigold Hotel’.

Stiri pe aceeasi tema

Filmul SON OF SAUL, in care joaca romanul Levente Molnar, a castigat premiul OSCAR 2016 pentru cel mai bun film strain

Cristiana Petrariu Bota

Stela Popescu este si va fi una dintre cele mai bune actrite ale perioadei de final de secol

Cristiana Petrariu Bota

TRADAREA EPISODUL 74 REZUMAT, 17 FEBRUARIE 2015. Aylin si Soner incep sa se inteleaga din ce in ce mai bine

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult