15.9 C
România
18 septembrie 2021
Festivalul International de Poezie de la Varsovia, cu Dan Mircea Cipariu si Nicolae Mares
Life

Festivalul International de Poezie de la Varsovia, cu Dan Mircea Cipariu si Nicolae Mares

Festivalul International de Poezie UNESCO de la Varsovia se desfasoara in perioada 14 – 17 aprilie 2015 in capitala Poloniei. La evenimentul ajuns la a XV-a editie participa si Dan Mircea Cipariu si Nicolae Mares. La invitația revistei „Poezja dzisiaj” (Poezia azi), Dan Mircea Cipariu, președintele Opera Scrisă.ro, și polonistul Nicolae Mareș vor participa la Festivalul International de Poezie de la Varsovia, potrivit agentiadecarte.ro. Aflat la Varsovia, Dan Mircea Cipariu a postat pe pagina sa de Facebook ca are parte de o surpriza. „O surpriză la Varșovia: locuiesc în Palatul Prințului Josef Poniatovski!”, a scris poetul.

„La Festivalul Internațonal de Poezie de la Varșovia, actorul Janusz Lesniewski a citit în polonă o traducere din „Singurătatea vine pe facebook”! Periplul meu în capitala Poloniei mă inspiră la a descoperi rumuni dușa – sufletul românesc :)) Am savurat cea mai bună salată de morcovi din lume și un suc de mere perfect”, a scris Dan Mircea Cipariu cateva ore mai tarziu, tot pe Facebook.

Dan Mircea Cipariu va citi la Festivalul de Poezie din Polonia din volumul de poezie „singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, şi Nicolea Mareş va citi din volumul „Clarobscur în amurg”, Editura eLiteratura, 2014. Poemele vor fi traduse în limba polonă şi proiectate pe ecrane. Dan Mircea Cipariu şi Nicolae Mareş vor avea o întâlnire cu Stefan Batowski, directorul general al Uniunii Autorilor și Compozitorilor Polonezi (ZAIKS), în care vor discuta despre experiența poloneză în implementarea directivelor europene ale dreptului de autor, precum şi stabilirea unor modalităţi de cooperare privind atragerea de fonduri europene pentru industriile culturale şi pentru creatori. De asemenea, scriitorii români se vor întâlni cu președintele Uniunii Scriitorilor Polonezi, poetul Marek Wawrzkiewicz. În cadrul festivalului, eseistul Nicolae Mareș va prezenta o lucrare despre receptarea culturii și literaturii polone în România de-a lungul secolelor. Sesiuni poetice se vor desfășura la Centrele culturale din Zyrardow, Jablonna, Opiniogora și Staszow.

Dan Mircea CIPARIU s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi în Comitetul Director al USR. În 2013, a fost reales pentru un al treilea mandat preşedinte al Filialei USR Bucureşti-Poezie. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa: “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010, 2011,2012, 2013 şi 2014 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ŞI JAZZ. În 2011, 2012, 2013, 2014 şi 2015, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010, 2011, 2012, 2013 şi 2014. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, asociaţie care a organizat, printre altele, Bienala Internaţională de Gravură Experimentală, ediţia a III-a, 29 martie-27 aprilie 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti,www.experimentalproject.ro, 4X4. Instalaţia de cARTE – http://4×4project.blogspot.com/. EURO CULTURART deţine o galerie dedicată tinerilor artişi vizuali europeni – Atelier 030202 –www.atelier030202.blogspot.com – coordonată de graficianul Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.agentiadecarte.ro , spaţiu virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă.

Nicolae Mareş s-a născut în 1938. Absolvent al Universităţii din Varşovia (1966). PhD – Academia Română, 2000. Diplomat de carieră (1966-1999); a trecut prin concurs toate treptele diplomatice. Director în Ministerul Afacerilor Externe, membru al Uniunii Scriitorilor din 1980. A publicat în presa românească şi străină peste 500 de contribuţii din domeniul literaturii universale, istoriei artei, comparatisticii literare, istoriei relaţiilor româno-polone receptarea culturii române în străinătate, precum şi din sfera relaţiilor diplomatice şi economice, unele cuprinse în volumele de eseuri: Diplomaţie, Politică, Cultură, Istorie, Spiritualitate. A publicat aproape 60 de volume, printre care antologii de poezie poloneză şi primitivă.

Excelent diplomat-scriitor, Nicolae Mareș, autor a peste 50 de titluri, a publicat monografii substanțiale despre Polonia și relațiile româno-polone de-a lungul timpului, despre tradițiile, cultura și spiritualitatea poloneză, traduceri din literatura poloneză, la care se adaugă excelenta evocare a Suveranului Pontif, nimeni altul decât scriitorul Karol Wojtyla, ca unul din marii lideri ai contemporaneității (Ioan Paul al II-lea – Papă pentru mileniul al III-lea, 2000, 2001; David și Păstor, 2005; Ioan Paul al II-lea – Un Papă sfânt, 2009). Se adaugă la aceste excelente monografii-evocări (lucrări de pionierat în Ortodoxia Răsăriteană) numeroase alte traduceri din literatura lui Karol Wojtyla, care întregesc portretul de excepție și rolul de mare lider al Suveranului Pontif în cadrul Bisericii Universale, dar și pe scena istorică a Umanității la confluența celor două milenii”. (Zenovie Cârlugea despre cartea „Lucian Blaga – diplomat la Varşovia”).

În mai 2013 a publicat o monografie despre istoria raporturilor româno-polone de-a lungul secolelor – prima de acest gen apărută la Bucureşti şi Varşovia.

În curs de apariţie: „Cartea cărţilor sau Dicţionar de înţelepciune”, „Cugetări vechi şi noi”, „Antologia liricii feminine poloneze” şi „Lucian Blaga în limba polonă”.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Cristi Mitrea a refuzat sa poarte un dialog cu Andreea Mantea, in timpul unei emisiuni tv!

Delia Ion

Soc in lumea mondena! Catalin Botezatu sufera de cancer si este operat de urgenta

Cristiana Petrariu Bota

MPFM 1 NOIEMBRIE 2013. Grigore si Mariana au implit o luna de relatie

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult