Filmul „Si lespezile vorbesc. Cimitirele evreiesti din Moldova si Bucovina“, proiectie la ICR Viena
Filme

Filmul „Si lespezile vorbesc. Cimitirele evreiesti din Moldova si Bucovina“, proiectat la ICR Viena

Proiectia filmului „Si lespezile vorbesc. Cimitirele evreiesti din Moldova si Bucovina“se va desfasura vineri, 27 ianuarie, la Institutul Cultural Roman (ICR) de la Viena, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Austria. Proiectiava avea loc de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, documentarul fiind realizat de Fundatia Art Promo, cu sprijinul Guvernului Romaniei prin Departamentul pentru Relatii Interetnice.

Evenimentul marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi este organizat în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Scenariul: Simona Macovei; Consultant ştiinţific: dr. Felicia Waldman; Imagine: Florin Costache şi Laszlo Kun

Voce: Carmen Tănase; Sunet: Alexandru Suciu; Regia şi DoP: Florin Costache; Montaj: Marius Sorescu

Producător executiv: Diana Niţu; Producător: Ionela Andreescu şi Alin Panc; Coordonator de proiect: Arpad Harangozo.

„Astăzi, în întreaga Românie trăiesc cel mult 10.000 de evrei. În Bucovina aproape că nu mai există deloc. Această absenţă fizică aproape completă a evreilor contrastează în mod ciudat cu prezenţa tăcută dar pregnantă a sinagogilor şi a cimitirelor iudaice.” (dr. Simon Geissbühler, „Cimitirele evreieşti din Bucovina”)

„Cimitirele oraşelor Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Ştefăneşti, Botoşani, Hârlău, Rădăuţi, Siret adăpostesc încă pietre tombale de o inestimabilă valoare, prin informaţiile pe care le transmit prin veacuri. Lespezile mormintelor de pe aceste pământuri sacre transmit prin bogăţia lucrăturii lor simboluri complexe reprezentând prin forme zoomorfe (animale existente sau de legendă), instrumente de educaţie, cu predilecţie cartea, imagini ierusalmitane şi speranţa renaşterii. Acestea reprezentau aşadar comunităţile evreieşti mari, puternice, serioase şi constructive, care au sălăşluit pe aceste meleaguri şi le-au ridicat în conştiinţa lumii. Până la momentele tragice ale Holocaustului, care au decimat populaţia evreiască din Bucovina şi a împrăştiat-o în colbul drumurilor transnistrene, în gropile comune sau în fumul cuptoarelor.

Filmul este caracterizat prin frumuseţea simplităţii plastice a imaginii, prin multitudinea de informaţii istorice comunicate, cât şi prin mesajul moral transmis. Şi anume ca aceste cimitire (în limba ebraică, cimitirul este numit Beit Haim = casa vieţii) sunt casele în care se odihnesc – până vor reveni la viaţă (sub ce forma va fi să fie aceasta) – moştenirile de valori spirituale şi de credinţă ale evreilor decedaţi. Filmul a fost realizat ca urmare a iniţiativei diplomatului elveţian Simon Geissbühler, care a peregrinat prin cimitirele evreieşti din Bucovina şi a realizat două albume fotografice de referinţă.”

Stiri pe aceeasi tema

PUTEREA DESTINULUI EPISODUL 24 REZUMAT, 6 FEBRUARIE 2015. Boran si Sila fac o nunta simbolica in noua lor casa

Delia Ion

Teatrul National va invita la conferinta „Ce vrea Putin? Agenda liderului de la Kremlin pentru noul mandat”

Ioana Badulescu

Spectacolul Mincinosul de Carlo Goldoni are premiera in weekend la Teatrul “Sica Alexandrescu” din Brasov

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult