Financial Times: Guvernul din Grecia va nationaliza unele depozite de peste 8.000 de euro
Externe

Financial Times: Guvernul din Grecia vrea sa nationalizeze depozitele de peste 8.000 de euro

Guvernul din Grecia se pregateste sa nationalizeze o parte din depozitele de peste 8.000 de euro, sustine Financial Times. In replica, ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis spune ca toate aceste informatii sunt „zvonuri malitioase”. In tot acest timp, bancile elene pregatesc planuri de urgenta, pe fondul panicii create in randul populatiei.

Potrivit FT, autoritățile de la Atena ar urmă să ia cel puțin 30% din depozitele mai mari de 8.000 de euro, informează Financial Times. Ministrul Finanțelor Varoufakis a catalogat informațiile drept: „zvonuri malițioase” .

Într-o postare pe Twiiter, ministrul grec al Finanțelor Yanis Varoufakis a catalogat informațiile publicate de Financial Times drept „zvonuri malițioase”, transmite Reuters.

Vezi si: REFERENDUM GRECIA: Ministrul grec de Finante sustine ca ministrul german de Finante isi dorea un Grexit inca din 2012

Băncile grecești pregătesc planuri de urgență pentru o posibilă naționalizare a depozitelor, pe fondul panicii create de scenariul că țara se îndreaptă spre colaps financiar, au declarat vineri pentru Financial Times bancheri și oameni de afaceri familiarizați cu aceste planuri.

Planurile, care prevăd o tăiere de 30% a depozitelor de peste 8.000 de eruo, schițează un scenariu din ce în mai probabil, cel puțin pentru o bancă.

Moment de cotitura pentru greci, care politic, economic si mental sunt mai departe ca niciodata de Europa

O recapitalizare greaca s-ar asemăna cu un plan de salvare folosit de Cipru în 2013 când fondurile clienților au fost confiscate pentru a recapitaliza băncile, naționalizarea fiind aplicată depozitelor neasigurate de peste 100.000 de euro.

Planul ar fi implementat că parte a recapitalizarii băncilor grecești, urmând să fie discutat cu creditorii internaționali- Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Bancă Centrală Europeană.

Datoria Greciei pe intelesul tuturor

„(Tăierea – n.red.) s-ar face în contextul unei restructurări generale a sectorului bancar după ce Grecia se întoarce în cadrul programului de bailout”, a declarat o sursă. „Nu e ceva ce se va întâmplă imediat”.

Oficialii din zonă euro au declarat că nu s-a luat până acum o decizie cu privire la o lichidare a vreunei bănci grecești sau la inițierea unei tăieri a depozitelor, un proces care ar începe după ce BCE ar declară băncile insolvente sau ar cere înapoierea împrumuturilor de urgență.

Stiri pe aceeasi tema

La Oxford se studiaza Limba Romana! Uite cine invata limba de care unii romani au ajuns sa se fereasca

Cristiana Petrariu Bota

Ambasada Romaniei la Stockholm verifica daca sunt romani printre victime

Ioana Badulescu

Cum a murit Viktor Ianukovici junior, fiul cel mic al fostului presedinte ucrainean

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult