15 C
România
26 septembrie 2023
Financial Times: Referendumul din Romania este mai mult decat pare si ar putea extinde guvernarea PSD
AlegeriBreaking NewsPolitica

Financial Times: Referendumul din Romania este mai mult decat pare si ar putea extinde guvernarea PSD

Referendumul din România este mai mult decât ar părea la prima vedere, titrează cotidianul de business Financial Times. Acest referendum care se întinde pe o perioadă de două zile este de fapt o nouă bătălie în războaiele culturale din Europa Centrala. 

Pe buletinul de vot din acest weekend se află o propunere de modificare a Constituției pentru a defini căsătoria ca o uniune între bărbat și femeie. Dar unii spun că scrutinul de două zile are un sens mai profund. Este pentru prima dată când referendumul are loc sub un control lejer, cu reducerea pragului de participare și a nivelului de monitorizare antifraudă. Acest lucru ar putea fi un test pentru social-democrați – aflați deja sub focul Bruxelles-ului – în a vedea dacă ar putea extinde guvernarea prin referendum.

În combinație se adaugă faptul că la o zi după vot, liderul social-democrat al țării, Liviu Dragnea, va apărea în instanță pentru a face apel la o condamnare de trei ani și jumătate pentru instigarea la abuz de funcție.

Referendumul pentru căsătorie, care ar putea costa până la 40 de milioane de euro, este un moment important pentru democrația românească și un test indirect pentru popularitatea dlui Dragnea.

Progresiștii și organizațiile pentru drepturile LGBT au anunțat un boicot în speranța că nu se va îndeplini pragul electoral de 30%.

Dar, dacă se atinge, probabil asta va încuraja guvernul să încerce schimbări constituționale mai importante prin referendum.

Bruxelles-ul va urmări cu atenție situația. UE și-a manifestat îngrijorarea crescândă că Bucureștiul se alătură Ungariei și Poloniei în reprimarea fundamentelor statului de drept.

Miercuri, în Parlamentul European, premierul român, premierul Viorica Dancila, s-a ridicat împotriva comisarului european Frans Timmermans, cerând ca Bucureștiul să fie tratat ca partener egal. Oricare ar fi rezultatul votului din week-end, se pare că România s-ar putea găsi într-o poziție precară, într-un moment în care se pregătește să preia președinția rotativă a UE, în ianuarie.

Agenția Reuters transmite la rândul său că majoritatea țărilor UE permit fie căsătoriile între persoane de același sex, fie parteneriatele civile. Dar România, cu al ei guvern populist, alcătuit din social-democrați și un mic partener de coaliție, nu le recunoaște nici măcar pe cele efectuate în străinătate.

Unele postere și anunțuri de campanie îi îndeamnă pe oameni să voteze „da” pentru că altfel cuplurile homosexuale ar putea să le fure sau să le adopte copiii. Biserica Ortodoxă a declarat că votul „Da” ar fi creștin, democratic și patriotic.

România a decriminalizat homosexualitatea în 2001, cu decenii mai târziu decât țările vecine.

În Statele Unite, pagina web a canalului de televiziune ABC News amintește că zeci de membri ai Parlamentului European declară că se opun acestui referendum.

Cei 47 de parlamentari i-au scris miercuri premierului Viorica Dancila, spunând că rezultatul ar putea „răni copiii”, promovând mesajul că „familiile monoparentale, partenerii necăsătoriți cu copii, bunicii care își cresc nepoții nu merită recunoașterea sau protecția”.

Referendumul din 6-7 octombrie încearcă să limiteze definiția constituțională a familiei în România la cuplurile heterosexuale și căsătorite. România nu recunoaște nici acum cuplurile de același sex.

Related posts

CTP: Iohannis, un discurs de neamt. A spus ca e grav pentru democratie, dar Ponta a vorbit de lovitura de stat

Lucy Ionesco

La Strasbourg se dezbate solicitarea PNL de a trimite Legile Justitiei la Comisia de la Venetia

Ioana Badulescu

Ce s-ar intampla daca Federatia de Fotbal din Anglia ar boicota Cupa Mondiala din Rusia?

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult