5.1 C
România
29 noiembrie 2021
Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019. Vicepresedinte Cartel Alfa: Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani
Breaking News Economie

Financial Times: UE intentioneaza sa taie zeci de miliarde de euro din bugetul care ar trebui alocat pentru Europa Centrala si de Est

Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa taie zeci de miliarde de euro din bugetul care ar trebui alocat pentru Europa Centrala si de Est, potrivit unui proiect la care lucreaza in prezent expertii Comisiei Europene, citat de Financial Times. Astfel, Varsovia, Praga si Budapesta ar putea pierde o buna parte a sprijinului financiar, in viitorul buget al UE. 

Bruxelles-ul intenționează să transfere zeci de miliarde de euro din fonduri UE departe de Europa Centrală și de Est. Banii ar putea merge către cei afectați de criza financiară, cum ar fi Spania și Grecia.

Acestea sunt unele dintre cele mai controversate părți ale proiectului de buget al Comisiei Europene 2021-2027 UE, care va fi dezvăluit în luna mai, și care va marca o remodelare dramatică a „politicii de coeziune”, care însumează 350 de miliarde de euro .

Dacă până acum, distribuirea fondurilor de coeziune se baza aproape exclusiv pe produsul intern brut pe cap de locuitor, în viitor se vor introduce criterii mult mai largi, care acoperă totul – de la șomajul în rândul tinerilor, la educație, mediu , migrație sau inovare.

Un proiect de document politic văzut de jurnaliștii FT prevede un criteriu legat de „coeziune și valori” – un semnal clar despre așteptările care vor veni odată cu finanțarea europeană.

În urma valului de extindere a UE după 2004, fondurile structurale ale UE au fost puternic orientate spre eliminarea decalajului economic dintre vechile și noile state membre.

Polonia a obținut circa 77 miliarde de euro din politica de coeziune în perioada bugetară 2014-2020. Ungaria 22 miliarde de euro și Slovacia 14 miliarde de euro, dintr-un total de 350 miliarde de euro.

Bătălia bugetară va deveni tot mai dură, din cauza probabilei reduceri a cheltuielilor pentru coeziune, în parte din cauza deficitului de finanțare generat de Brexit.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au susținut ideea utilizării bugetului UE pentru a oferi sprijin financiar regiunilor care găzduiesc un număr mare de solicitanți de azil, cum ar fi Germania sau Suedia.

În lunile următoare, diplomații se așteaptă însă ca unul dintre elementele-cheie ale negocierii pentru politica de coeziune să fie legat de o „plasă de siguranță” și un plafon al câștigurilor realizate de un stat membru.

Acestea ar limita eventualele modificări ale nivelurilor globale de finanțare atât pentru câștigătorii, cât și pentru cei care vor pierde de pe urma reformelor.

Iar oficialii UE prevăd de asemenea niște schimbări prin care unele state membre să utilizeze mai mulți bani naționali în proiecte.

Stiri pe aceeasi tema

Parisul, asediat. Guvernul ar putea decreta stare de urgenta, Macron a convocat o reuniune de urgenta la Palatul Elysée

Ioana Badulescu

Patru persoane au murit in Italia dupa ce s-au infectat cu coronavirus. Cu peste 200 de persoane infectate, Italia devine cel mai mare focar de coronavirus din Europa

Cristiana Petrariu Bota

Oua cu fipronil si in Romania. Comisia Europeana avertizeaza ca cel putin 15 tari europene au primit milioane de oua contaminate

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult