Finlanda ofera o renta viagera de 600 de dolari pe luna in cadrul unui experiment privind asistenta sociala

Delia Ion
By Delia Ion ianuarie 3, 2017 00:00

Finlanda ofera o renta viagera de 600 de dolari pe luna in cadrul unui experiment privind asistenta sociala

O tara din Europa ofera o renta viagera in valoare de 600 de dolari pe luna fara nicio conditie. Este vorba despre Finlanda, tara care incepe in ianuarie un experiment privind asistenta sociala care va dura doi ani. In cadrul acestui experiment, 2.000 de someri vor primi un venit minim de 600 de dolari pe luna fara nicio conditie prealabila, adica nu vor mai fi obligati sa demonstreze ca isi cauta de lucru.

Sistemul de asistenta sociala poate crea adesea ceea ce se numeste „o capcana a saraciei”, dar daca ajutorul social creste, acesta va genera dezinteres fata de locurile de munca prost platite sau cu timp partial de munca.

Cercetarile din cadrul acestui experiment vor incerca sa stabileasca daca somerii sunt mult mai preocupati sa isi gaseasca un loc de munca decat cei care stiau ca vor pierde ajutorul social daca se angajeaza.

Agentia finlandeza pentru securitate sociala a declarat ca intotdeauna s-a avut in vedere facilitarea demersurilor somerilor pentru gasirea unui loc de munca. Criticii experimentului sustin ca aplicarea unui venit minim garantat pentru intreaga populatie este costisitoare si se vor pierde bani prin ajutorarea celor care nu au nevoie de asistenta financiara, scrie RADOR.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.