-0.5 C
România
8 decembrie 2023
Finlanda tine in frau pandemia de coronavirus
Breaking News

Inca o tara reuseste sa tina in frau pandemia de coronavirus. Are una dintre cele mai scazute rate de infectare din Europa

Inca o tara europeana reuseste sa tina in frau pandemia de coronavirus si poate servi drept model in lupta impotriva COVID-19. Finlanda a avut cu 90% mai putine decese de coronavirus pe cap de locuitor decat Suedia, una dintre cele mai scazute rate de infectare din Europa iar economia sa a fost afectata mai putin in primele sase luni ale anului.

Renumita pentru stocurile sale de echipamente medicale si de protectie in caz de urgenta, Finlanda inregistreaza una dintre cele mai mici rate de infectare cu coronavirus din Europa, chiar si acum, cand restul Europei este ingrijorat din pricina unui nou val de cazuri, Finlanda are una dintre cele mai scazute rate de infectare de pe continent, relateaza Financial Times.

Expertii au spus ca abordarea Finlandei – si cea similara a Danemarcei si a Norvegiei, si anume adoptarea de masuri restrictive rapide, dar nu totale, pentru a controla pandemia, iar apoi redeschiderea dupa cateva luni, a fost una dintre cele mai de succes din Europa.

O mare diferenta intre Finlanda si toate celelalte tari europene este concentrarea sa asupra pregatirii si a modului de actiune in situatii de urgenta la nivel national, atitudine nascuta din experienta pe care a avut-o tara in timpul razboiului din 1939-1940 impotriva Uniunii Sovietice.

Legea privind starea de alerta mentioneaza in mod explicit pandemiile si a fost aplicata pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial, Finlanda fiind renumita pentru stocurile sale de echipamente medicale si de protectie in caz de urgenta, atunci cand intregul continent traia lipsuri acute.

Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei, a declarat: „Nivelul lor de pregatire depaseste cu mult Suedia. Dar, desigur, daca ai un vecin ca Rusia si ai dus razboaie cu ei dintotdeauna… ”.

Pekka Nuorti, profesor de epidemiologie la Universitatea din Tampere, precizeaza: „Finlanda are o lunga traditie in raspunsul la crize, iar oamenii tind sa fie uniti atunci cand apare criza. Ceea ce a fost remarcabil atunci cand au fost puse in aplicare restrictiile au fost schimbarile in comportamentul populatiei” , observandu-se o reducere in proportie de 75% a contactului fizic dintre oameni. „O pandemie este intr-adevar o oglinda a functionarii si a organizarii intregii societati in ansamblu” , a mai adaugat acesta.

In Finlanda cazurile de infectari pe cap de locuitor sunt la cel mai inalt nivel de la jumatatea lunii mai si in ultimele doua saptamani s-au triplat, dar chiar si asa, sunt inca la nivelul de 10 noi infectii la un milion de persoane, comparativ cu peste 50 de cazuri la un milion, asa cum se intampla in Marea Britanie si in Danemarca.

Related posts

Ce spune Basescu despre speculatia de a candida la Presedintia Republicii Moldova

Lucy Ionesco

Romania inregistreaza cea mai slaba prezenta la vot din 1990 pana azi

Lucy Ionesco

Vizita Papei Francisc in Romania s-a incheiat. Suveranul Pontif a plecat spre Vatican cu o aeronava TAROM

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult