Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit
Economie

Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit

Ministerul Finantelor anunta o schimbare majora pentru firme, incepand din 2018. Potrivit ministrului Finantelor, Ionut Misa, cele 450.000 de firme care au cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati de anul viitor impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit. Anuntul a fost facut in sedinta de Guvern de ieri. 

„Avem si modificari care vor incuraja mediul de afaceri. Pentru 450.00 firme cu cifra de afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri, fata de impozitul de 16% pe profit cat se plateste acum”, a declarat ministrul Misa.

Ministrul Finantelor a mai anuntat o alta modificare a Codului fiscal. Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA „decat daca exista probe materiale ca respectivul agent a intrat in contact cu firmele evazioniste. Acum, punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni„, a spus Misa.

Iti recomandam si: Revolutie fiscala! Guvernul a anuntat modificarile din Codul Fiscal: Salariul minim brut creste la 1.900 lei, noi modificari la pensii, taxa de solidaritate, indemnizatia de crestere a copilului si CAS – CASS

El a mai declarat ca „se elimina astfel situatiile in care nu se acorda deductibilitate TVA pentru ca o companie avusese o relatie comerciala cu a patra sau a cincea companie pe lant care crease un lant pe evaziune”.

– Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru veniturile salariale si pentru alte venituri: pensii, chirii, dobinzi, activit agricole, venituri independente, drepturi de autor (inclusiv jurnalisti)

– Cresterea cu 60% a deducerilor pensonale pentru romanii cu venituri mici

– Reducerea contributiilor sociale si trecerea in sarcina salariatilor: scad cu 2 puncte procentuale; din totalul de 39,25% platite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului, deci vor fi mai multi bani pentru sanatate si pensii.
Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, numita contributia asiguratoare pentru munca”.

– O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS) platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) platita pentru salariat, si contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator.

– Scad contributiile pentru pensie pentru conditii speciale sau deosebite de munca: CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp.

– O alta masura din Codul Fiscal: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie. Persoanele cu venituri din activitati independente, precum medici, avocati, ziaristi sau artisti, vor plati contributii pentru asigurari sociale la nivelul salariului minim pe economie, si nu raportat la sumele obtinute.

Ministrul Finantelor a anuntat joi ca Romania va implementa, incepand cu 2018, directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele „care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru”.

Odata cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitata a dobanzilor si va exista un „imnpozit pentru sumele transferat in afara tarii de mult in incercarea (multinationalelor) de a-si reduce baza de impozitare”, a spus ministrul Finantelor.

In plus, „vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fisclae obtinute prin aranjamente abuzive intre firme”, a mai spus Misa.

Articole asemănătoare

Arabia Saudita scumpeste pretul benzinei cu peste 50%. Prabusirea pretului la petrol a adus un deficit record

Lucy Ionesco

Ministrul Finantelor: Statul va opri pentru o perioada imprumuturile de la bancile locale

Lucy Ionesco

Consiliul Fiscal: Bugetul pe 2016 trebuie sa fie sub 3% din PIB

Lucy Ionesco