Firmele intra in 2019 fara ca transferul contributiilor de la angajator la angajat sa fie lege. Ziarul Financiar noteaza ca din 37 de ordonante de urgenta date in 2017, un numar de 31 au devenit legi, dar nu si cea mai importanta: transferul contributiilor de la angajator la angajat.
Situatia acestei ordonante de urgenta este oarecum neobisnuita. Legea de aprobare a ordonantei a fost adoptata rapid de Senat, pe 4 decembrie 2017. Pe 7 decembrie 2017 a intrat in proces legislativ la Camera Deputatilor, camera decizionala.
Avizele de la sase din cele sapte comisii care trebuia sa se pronunte au venit rapid, de asemenea unul fiind chiar negativ. Insa avizul Comisiei juridice lipseste cu desavarsire, dupa cum lipseste si raportul Comisiei pentru buget finante si banci al carui termen de intocmire si depunere era 14 decembrie 2017.
In mod evident, firmele nu am nicio garantie ca prevederile acestei ordonante de urgenta nu vor fi schimbate prin legea de aprobare sau declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.
Prin urmare multe companii sunt reticente in legatura cu majorarea salariului brut cu circa 20 la suta, asa cum ar trebui dupa acest transfer de contributii pentru mentinerea salariilor nete la acelasi nivel.