Extrasul de plan cadastral poate fi obtinut online de catre notari in toate orasele din Romania
Breaking NewsEconomie

Firmele romanesti nu au niciun plan de risc pentru situatii de criza

Firmele romanesti nu au niciun plan de risc pentru situatii de criza. Peste 70% dintre companiile romanesti, chestionate intr-un sondaj Frames (la comanda Factory 4.0 conference), au o slaba digitalizare a proceselor operationale de productie si de business care sa permita controlul de la distanta a proceselor (telemunca), nu au planuri manageriale de raspuns la situatii de criza si nici rezerve financiare pentru astfel de situatii. Pasii urmatori sunt blocajul financiar si insolventa. 

„Epidemia de COVID-19 reprezinta un test fara precedent pentru economia romaneasca, care este, in mare parte, nepregatita pentru o astfel de situatie. Dincolo de faptul ca epidemia a dus la inchiderea a numeroase fabrici din China, raspandirea coronavirusului in Europa, in tari precum Italia, unul dintre principalii nostri parteneri comerciali, este de natura sa genereze blocaje semnificative pe lantul economic”, arata cercetarea.

Cele mai multe companii din Romania nu au o strategie de risc pentru situatii precum epidemia de coronavirus, arata rezultatele unui barometru efectuat de compania de consultanta Frames la comanda Factory 4.0 conference, care precizeaza ca peste 70% dintre cele 300 de firme chestionate se asteapta la consecinte economice negative, de la probleme de aprovizionare la cresteri de preturi si blocaj financiar.

Lipsa planurilor manageriale de raspuns la situatii de criza, slaba digitalizare a proceselor operationale de productie si de business care sa permita controlul de la distanta a proceselor sau telemunca, precum si lipsa unor rezerve financiare pentru astfel de situatii, situatii prezenta la scara larga in economie, sunt de natura sa duca la intarzierea platilor si blocaj financiar.

Potrivit barometrului Factory 4.0 si Frames, 72% dintre investitori au declarat ca nu au un plan de risc pentru o asemenea situatie, in timp ce doar 11% au afirmat ca au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.

„In ceea ce priveste impactul asupra afacerilor, 57% au declarat ca epidemia, in stadiul actual, afecteaza derularea business-ului, dar nu sunt impactate procesele importante. 17% au afirmat ca efectele economice ale COVID-19 blocheaza procesele importante de business/productie, iar 9% au declarat ca impactul este unul major. 17% au afirmat ca epidemia, pentru moment, nu le afecteaza afacerile”, se mai arata in analiza.

Intrebati care sunt riscurile identificate in actuala situatie, multi dintre investitori au semnalat problemele de aprovizionare, potentialele cresteri de preturi si accentuarea blocajului financiar.

„Multe dintre firmele romanesti nu au stocuri suficiente pentru a acoperi o eventuala sincopa pe lantul de aprovizionare de la furnizori iar acest lucru poate avea consecinte foarte grave in derularea operatiunilor. Lipsa planurilor manageriale de raspuns la situatii de criza, slaba digitalizare a proceselor operationale de productie si de business care sa permita controlul de la distanta a proceselor sau telemunca, precum si lipsa unor rezerve financiare pentru astfel de situatii, situatii prezenta la scara larga in economie, sunt de natura sa duca la intarzierea platilor si blocaj financiar. Consecintele sunt inevitabile – suspendarea activitatii, neplata salariilor, insolventa etc.”, a declarat Marius Haratau, managerul Academia Industriala | Factory 4.0.

Rezultatele barometrului Factory 4.0 si Frames arata, pe de alta parte, ca dintre firmele care detin planuri de continuitate a business-ului in situatii de risc, numai 27% au luat in calcul aparitia unei urgente medicale (epidemie/pandemie etc).

„Intr-o economie in care peste 90% dintre firme sunt IMM-uri, cu o putere financiara scazuta si un know-how economic destul de limitat, existenta unei strategii de risc este intalnita doar la firmele mari, in special la multinationale. Insa si acolo, dincolo de riscurile valutare, in general de riscurile asociate unei crize economice, de crize sociale (greve/revolte etc), de razboi, de dezastre precum inundatii, cutremure si alte fenomene naturale, riscul de epidemie a fost prea putin luat in calcul”, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.

Inexistenta unor planuri coerente privind gestionarea unor situatii de epidemie este confirmata si de faptul ca 61% dintre oamenii de afaceri chestionati au declarat ca tratarea riscurilor sanitare este una necorespunzatoare.

Articole asemănătoare

Jumatate de milion de romani primesc salarii de la firme germane, sustine ambasadorul Germaniei la Bucuresti

Lucy Ionesco

Ordonanta pentru salariile IT-istilor din privat: Statul va suporta partial contributia la sanatate. Proiectul vizeaza modificarea Codului Fiscal inca o data

Ioana Badulescu

ANAF a lansat operatiunea Iceberg, o actiune ampla de verificare fiscala a celor mai mari companii

Lucy Ionesco