Fitch confirma ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta al Romaniei la “BBB minus”
Economie

Fitch confirma ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta al Romaniei la “BBB minus”

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta al Romaniei la “BBB minus”, perspectiva asociata fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la “BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la “F3″. Ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost mentinut la “BBB minus”, cu perspectiva stabila.

“Ratingul de tip investment grade atribuit Romaniei este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltarea umana, care sunt mai sus decat in cazul altor tari cu rating “BBB”. Acestea pondereaza nivelul deficitelor de cont curent si bugetar, in timp ce datoria externa neta este mai ridicata decat a altor tari cu rating “BBB”, iar politica fiscala pro-ciclica reprezinta un risc la adresa stabilitatii macroeconomice”, sustine Fitch.

Politica fiscala expansionista inceputa in 2016 a slabit finantele publice ale Romaniei, sustin analistii agentiei, care estimeaza ca in primele noua luni din acest an veniturile sunt la doar 69% din tintele anuale revizuite, iar deficitul bugetar este cu un punct procentual mai ridicat decat in perioada ianuarie-septembrie 2017. Cu toate acestea, Fitch se asteapta ca Guvernul sa-si indeplineasca tinta de deficit pe 2018 de 2,96% (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene – n.r.) prin amanarea cheltuielilor de capital si masuri ad-hoc, ca in 2017, pentru a evita plasarea in procedura de deficit excesiv. Deficitul structural estimat de Comisia Europeana s-a adancit la 3,4% din PIB in 2017, de la 0,5% in 2015.

Guvernul nu a trimis pana acum Parlamentului proiectul de buget pe 2019, dar a indicat ca nu sunt planificate schimbari semnificative in domeniul taxelor si a adoptat deja in ianuarie majorarea cu 10% a salariilor angajatilor din sistemul public si in septembrie cresterea cu 15% a pensiilor. Tintele de deficit schitate in scrisoarea din 18 octombrie adresata Comisiei Europene sunt de 2,4% din PIB pentru 2019, 1,8% din PIB pentru 2020 si 1,5% din PIB pentru 2021, bazate pe o potentiala crestere a economiei reale de aproximativ 5%. In opinia analistilor Fitch, aceste tinte nu vor putea fi indeplinite fara masuri de consolidare fiscala. Analistii agentiei estimeaza deficite de 3,5% din PIB in 2019 si 2020.

Datoria guvernamentala ar urma sa ajunga la 35% din PIB la sfarsitul acestui an, aproape neschimbata fata de nivelul din 2017, de 35,1% din PIB, sprijinita de o crestere nominala a PIB-ului de 10%, se arata in raportul Fitch. Cu toate acestea, agentia se asteapta din 2019 la o crestere a raportului datorie guvernamentala/PIB a Romaniei in urma adancirii deficitului bugetar, a incetinirii avansului economiei si a cresterii cheltuielilor cu dobanzile.

Riscul supraincalzirii economiei romanesti s-a redus, deoarece ritmul de crestere al PIB-ului a incetinit din 2017, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inasprit politica monetara, iar rata inflatiei a inceput sa scada (desi in octombrie s-a situat la 4,25%, peste tinta BNR de 2,5% plus minus un punct procentual). Cu toate acestea, riscurile se mentin din cauza cresterii rapide a salariilor, care depaseste productivitatea, a politicii fiscale expansioniste si a adancirii deficitului de cont curent, avertizeaza Fitch.

In trimestrul doi din 2018 cresterea trimestriala a economiei s-a redresat la 1,5% (date ajustate sezonier), de la 0,3% in primele trei luni din acest an si 0,4% in perioada octombrie-decembrie 2017, dar riscul unei “aterizari fortate” nu a fost eliminat, ci doar atenuat, considera analistii agentiei. Anual, ritmul de crestere al PIB-ului s-a redus la 4,3% in trimestrul doi din 2018, de la recentul nivel ridicat de 8,4% in perioada iulie-septembrie 2017. Datele preliminare pentru trimestrul trei din 2018 (publicate dupa finalizarea raportului Fitch) arata o crestere trimestriala solida de 1,9%, care este surprinzatoare tinand cont de declinul de 0,2% al productiei industriale si de performanta comerciala slaba.

Fitch se asteapta la o crestere a economiei de 3,5% in 2018, 3,2% in 2019 si 3% in 2020, reflectand incetinirea din UE, inasprirea politicii monetare si atenuarea stimulentelor fiscale. Totusi, avertizeaza agentia, exista riscul unei incetiniri mai abrupte in eventualitatea unor socuri externe, a pierderii competitivitatii din cauza cresterii salariilor cu 10% sau o inasprire apreciabila a politicii monetare sau fiscale.

Fitch estimeaza o adancire a deficitului de cont curent de la 3,2% din PIB in 2017 la 4% din PIB in 2018 si 4,3% din PIB in 2019.

Sectorul bancar din Romania ramane stabil. Bancile sunt bine capitalizate, rata medie de adecvare a capitalului era de 20,1% in iunie 2018, calitatea activelor continua sa se imbunatateasca, iar creditele neperformante au scazut la 5,7% din totalul imprumuturilor ( iunie 2018), de la 9,6% (decembrie 2016).

Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o actiune negativa de rating sunt: deficite fiscale ridicate persistente, care sa duca la o crestere rapida a raportului datorie guvernamentala/PIB, si o supraincalzire a economiei, sau o aterizare fortata, care sa submineze macrostabilitatea economica. In sens invers, principalii factori care, individual sau colectiv, ar putea duce la o actiune pozitiva de rating sunt: reducerea riscurilor de instabilitate macroeconomica, implementarea unei consolidari fiscale care sa imbunatateasca traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentala/PIB si o imbunatatire sustenabila a finantelor externe.

 

Stiri pe aceeasi tema

Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor primi ajutor financiar

Ioana Badulescu

Cehia, dependenta de forta de munca straina. Cei mai multi lucratori sunt ucraineni, vietnamezi, rusi, dar si romani

Cristiana Petrariu Bota

CEC Bank va deschide filiale in tarile cu mari comunitati de romani

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult