-2.8 C
România
18 ianuarie 2022
IT/Stiinta

FLAVIU TURCU, profesor la UBB Cluj, a primit un premiu echivalent cu Oscarul

Flaviu Turcu, profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, a fost distins in Statele Unite cu un premiu pentru stiinta echivalent cu Oscarul. Flaviu Turcu este primul roman care a luat „Oscarul inventicii”. Profesorul roman si echipa sa de cercetare au dezvoltat tehnologia RMN care permite evaluarea eficientei stocarii dioxidului de carbon in subteran in scopul protejarii mediului, transmite Digi 24.

Premiile R&D100 Awards sunt cunoscute si sub titulatura de Oscarurile Inventicii. Cele 100 de premii anuale sunt acordate tehnologiilor revolutionare care ajung sa imbunatateasca viata omului si identifica produsele tehnologice de top introduse in anul precedent. In 2015, au candidat la acest premiu 1.000 de proiecte. In ultimii 50 de ani, premiile R&D100 au fost acordate unor tehnologii revolutionare precum bancomatul si ecranul LCD, ori medicamentelor pentru tratarea cancerului.

Flaviu Turcu este primul roman care a luat Oscarul inventicii in SUA dupa ce a dezvoltat o tehnologie care permite evaluarea eficientei stocarii dioxidului de carbon in subteran in scopul protejarii mediului. Flaviu Turcu, profesor la catedra de Fizica Biomoleculara a Facultatii de Fizica din cadrul UBB, este primul roman membru al unei echipe de cercetare de la laboratorul National Pacific Northwest al departamentului de Energie din SUA recompensat cu premiul R&D100 Awards.

HotWeek.ro iti recomanda si: Cel mai mare laser din lume, gata sa fie amplasat pe platforma Magurele. Laserul a fost inaugurat luni la Paris si va fi instalat in primavara

Sase olimpici romani, printre cei mai buni tineri matematicieni ai lumii. Au fost deja admisi la universitati de prestigiu

INTERVIURILE HOTWEEK. Daniel Posdarascu, unul dintre cei mai buni informaticieni ai Romaniei, ne vorbeste despre Algoritmiada 2015 si despre echipa de olimpici Infoarena

Flaviu Turcu s-a evidentiat in dezvoltarea tehnologiei RMN, pentru caracterizarea si evaluarea eficientei stocarii gazelor cu efect de sera in subteran. El a reusit astfel sa puna pe harta mondiala a inventicii numele orasului Cluj-Napoca si implicit al Romaniei.

Flaviu Turcu a fost recrutat in 2010 de unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare de peste Ocean: Pacific Northwest National, care tine de Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii. Flaviu Turcu a dezvoltat tehnologia RMN care permite evaluarea eficientei stocarii dioxidului de carbon in subteran in scopul protejarii mediului.

In urma cu cinci ani, Pacific Northwest National Laboratory a strans cinci specialisti, printre care si clujeanul Flaviu Turcu. Echipa a construit in doi ani si jumatate un recipient care recreeaza conditiile din subteran si care estimeaza si temperaturile si presiunea la care ar fi supuse gazele. Proiectul a fost finantat cu 30 de milioane de dolari de Departamentul Energiei din SUA, in scopul de a combate schimbarile climatice din ultimele zeci de ani.

„Gazele cu efect de sera au impact puternic in schimbarea climatului. Pana in 2050 este posibil sa trecem cu 3,5 grade Celsius in medie peste valoarea din urma cu 200 și ceva de ani”, spune lector univ. dr. Flaviu Turcu, profesor la Facultatea de Fizica a UBB.

Intors in Romania, profesorul universitar Flaviu Turcu a adus in laboratoarele Centrului National de Rezonanta Magnetica din cadrul Universitatii Babeș-Bolyai un suflu nou. Potrivit Digi 24, fostii sai profesori vad reusita tanarului ca pe o incurajare pentru viitorii cercetatori din Romania.

„Ceea ce il caracterizeaza pe Flaviu spre deosebire de alti excelenti si foarte buni cercetatori pe care ii avem este ca are un spirit practic deosebit”, spune Simion Simon, directorul Institutului de Cercetari Experimentale in Bio-Nano-Stiinte.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Stiri pe aceeasi tema

Indexarea Google se schimba! Care vor fi noii algoritmi de cautare pentru rezultatele Google

Cristiana Petrariu Bota

Sarcofage ingropate in urma cu 2.500 de ani in Egipt, descoperite de arheologi

Cristiana Petrariu Bota

Pamantul, aproape de o mini era glaciara

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult