-2.9 C
România
18 ianuarie 2022
FLORII 2017 - Traditii si superstitii. Ce sa faci in Duminica Floriilor
Social

FLORII 2017 – Traditii si superstitii. Ce sa faci in Duminica Floriilor

FLORII 2017 – Duminica Floriilor este praznuita, anul acesta, de credinciosi pe 9 aprilie, sărbătoare care ne aminteşte de intrarea Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. Este cea mai mare sărbătoare din Postul care precede marea sarbatoare de Paste. În ziua de Florii, oamenii duc ramuri de salcie la biserică pentru a-L întâmpina pe Iisus, iar după ce sunt sfinţite şi puse la icoane, unde se păstrează până la sărbătoarea de anul viitor.

FLORII 2017. În ultima duminică din Postul Paştelui sărbătorim intrarea Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile. Se spune că înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr, moment considerat simbolul învierii viitoare a tuturor. Despre Lazăr se crede că era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a măritat cu Dragobete. Se spune că într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsându-şi pe mama-sa să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, şi-a adus aminte de plăcinte, s-a grăbit să coboare, a căzut şi a murit. Potrivit legendei, Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, iar femeile dau de pomană copturi de post.

FLORII 2017. În ziua de Florii, oamenii duc ramuri de salcie la biserică pentru a-L întâmpina pe Iisus, iar după ce sunt sfinţite şi puse la icoane, unde se păstrează până la sărbătoarea de anul viitor. Se spune că aşa cum va fi ziua de Florii, aşa va fi şi ziua de Paşti. Fetele pun seara sub pernă busuioc sfinţit, pentru a-şi visa ursitul. Celor care se împărtăşesc în Duminica Floriilor li se vor îndepli dorinţele.

În Săptămâna Patimilor, se face curăţenie: se curăţă curţile, se văruiesc casele, se spală perdelele şi mobilierul, se şterg geamurile, se aerisesc hainele, aşternuturile sau covoarele.

FLORII 2017. De Florii se plantează şi pomi din credinţa că vor avea rod bogat şi tot acum se împodobesc stupii cu ramurile de salcie sfinţite, pentru ca albinele să facă multă miere. Se mai spune că salcia îi fereşte pe oameni de duhuri şi îi apără de boli. În seara din ajunul Floriilor se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care porneşte de la o biserică şi se sfârşeşte la o alta, în amintirea ieşirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul său spre Ierusalim. Pelerinajul are şi rolul binecuvântării oraşului.

De Florii, atenţia comunităţii tradiţionale era îndreptată, pe lângă sărbătoarea religioasă, către renaşterea vegetaţiei. De fapt, denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim.

Stiri pe aceeasi tema

Andreea Chiriac, moarta marti din cauza arsurilor suferite in Colectiv, are o poveste de viata ravasitoare

Cristiana Petrariu Bota

Ordonanta care stabileste ca studentii pot calatori gratis cu trenul va fi modificata. Pentru cine se aplica de fapt gratuitatea

Cristiana Petrariu Bota

Familia Regala a Romaniei are propriile marci de ciocolata. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult