Politica

Florin Pogonaru explica cum va putea premierul tehnocrat sa impace interesul politic cu realitatea economica

Un Guvern tehnocrat este mai bun decât unul politic, într-un an electoral. Iată ce declară la RFI preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru. El comentează desemnarea fostului comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ca premier de către preşedintele Klaus Iohannis.

Florin Pogonaru: Am spus-o cândva în glumă, ne trebuie un premier tehnocrat cu experienţă politică şi întâmplător, domnul Cioloş cred că satisface această condiţie, este un premier tehnocrat, cu experienţă politică. Problema este nu numai să găseşti soluţii, soluţiile în general le cam ştim cu toţii, problema este să „vinzi” aceste soluţii celor care le votează în Parlament şi să „vinzi” aceste soluţii societăţii româneşti în întregul ei, care s-ar putea să nu fi ajuns la gradul de înţelegere în privinţa necesităţii unor anume soluţii.

Modelul suedez poate scoate Romania din criza. Politicieni fara privilegii, fara imunitate si transparenta desavarsita in cheltuirea banilor publici

Rep.: Cum va reuşi să gestioneze un Guvern tehnocrat măsurile sociale moştenite de la fostul Executiv?

F.P.: Primul obstacol pe care-l are Cabinetul este să înceapă să calculeze spaţiul fiscal pe care-l are pentru aplicarea acestor măsuri pe bază de cifre şi nu pe bază de idealism politic şi nu în virtutea anului electoral pe care-l reprezintă 2016. Deci cred că vom vedea şi se va confirma că e un Guvern de tehnocraţi, atâta timp cât spre deosebire de până acum, vom avea de-a face cu un Guvern care va începe să comunice cifre, spunând este loc pentru asta sau alegem asta în detrimentul celeilalte măsuri, pentru că nu este loc fiscal şi va fi un Guvern de tehnocraţi când acum, la aprobarea bugetului, vom vedea şi o abordare de genul buget multi-anual, să spunem un buget pe trei ani, vom vedea nu numai un buget pe anul acesta, dar vom vedea referiri şi proiecţii privind încotro ne ducem inclusiv pe anii următori.

Dacian Ciolos este premierul desemnat de presedintele Iohannis

Rep.: Dar în Parlament sunt partide care au promovat creşterile salariale adoptate în ultimele luni şi care vor susţine aceste măsuri. Cum va putea premierul tehnocrat să împace interesul politic cu realitatea economică?

F.P.: Întrebarea este foarte bună şi-mi închipui situaţii în care acest Cabinet va spune nu este loc şi este riscant să creştem salariile să zicem funcţionarilor publici de tipul cutare şi vom avea partidul X sau Y, care în Parlament se va da de ceasul morţii că el vrea să crească salariile respective. Acest joc se va întâmpla automat şi nu va ţine de tehnocraţi, va ţine de politicianism. Deci să nu ne facem iluzii că nu vom vedea partidele plângând de mila poporului şi tehnocraţii explicând pe cifre ce se poate şi ce nu se poate.

Rep.: Putem spune că un Guvern de tehnocraţi e o garanţie că lucrurile nu vor derapa în plan fiscal? Sau e o garanţie în plus?

F.P.: În orice caz, este mai bine decât a avea de-a face cu un Guvern politic, care într-un an electoral viza adoptarea de măsuri electorale. Vom avea cel puţin un element de raţionalitate şi rezonabilitate a unor oameni independenţi, care îşi vor asuma riscul personal de a fi blamaţi de grupuri sociale întregi, dar care îşi vor respecta propria probitate profesională. Deci în orice caz, este un lucru mai bun decât un Guvern politic.

Sursa: RFI

Articole asemănătoare

Dragnea explica detaliile vizitei pe care a facut-o in Israel cu premierul Dancila

Ioana Badulescu

Mihai Chirica, exclus din PSD. I se reproseaza atacurile repetate la conducerea PSD si sustinerea fostului premier Tudose

Ioana Badulescu

Un avocat al lui Dragnea a solicitat Inaltei Curti sa amane tragerea la sorti a completurilor de judecata pana la motivarea Curtii Constitutionale

Ioana Badulescu