8.8 C
România
30 octombrie 2020
FMI atrage atentia asupra riscurilor care planeaza asupra economiei mondiale si sistemului financiar
Breaking News

FMI a fost la un pas sa rupa acordul cu Romania, insa criza din Grecia ne-a salvat

FMI a vrut sa rupa acordul cu Romania din cauza noului Cod Fiscal, transmit surse citate de Digi 24. Astfel, Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondială şi Comisia Europeană au fost la un pas să rupă acordul cu România, motivul reprezentandu-l noul Cod Fiscal, care ar duce la un deficit peste cel convenit cu creditorii.

Reprezentantii FMI, CE și Banca Mondiala urmau sa denunte marti acordul pe care îl au cu Romania, dar au ales sa nu faca acest lucru din cauza crizei din Grecia, mai transmite Digi 24.

Creditorii internaționali sustin, in baza unor evaluari, ca măsurile din noul Cod fiscal, care urmează să intre în vigoare din 2016, vor duce la deficit excesiv. Astfel, Româniar ar putea depăși ținta de deficit convenită cu creditorii internaționali, de 3% din PIB.

Denunțarea acordului de către FMI este o măsură excepțională. „Acordul va muri natural”, spun sursele Digi24. Creditorii internaționali sunt acum mult mai precauți, în contextul crizei din Grecia.

România are cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro care expiră în luna septembrie. Autoritățile de la București au considerat acest acord drept unul preventiv și nu au accesat aceste fonduri. Scopul acordului este de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare, dar și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.

Acesta este cel de-al treilea program de creditare pe care România la încheiat cu finanțatorii internaționali din 2009.

Mâine, președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta de Codul fiscal. Termenul pentru promulgarea legii Codului fiscal expiră într-o săptămână.

Stiri pe aceeasi tema

Presedinte CE: Acordul Brexit negociat 3 ani nu poate fi modificat unilateral, ignorat sau sa nu i se mai aplice dispozitiile

Cristiana Petrariu Bota

Firmele romanesti nu au niciun plan de risc pentru situatii de criza

Cristiana Petrariu Bota

Romania, Serbia si Bulgaria si-ar putea inchide granitele pentru migranti. Anuntul, facut de premierul roman

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult