FMI atrage atentia asupra riscurilor care planeaza asupra economiei mondiale si sistemului financiar
Economie

FMI avertizeaza Romania ca datoria publica trebuie controlata pentru a ramane la un nivel scazut

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Guvernului Romaniei sa tinteasca spre un deficit bugetar de 1,5% pe termen mediu, pentru a mentine datoria publica la un nivel scazut. Avertismentul a fost transmis, joi, de Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania, catre investitorii prezenti la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea.

„De la criza economica Romania a recuperat si, de fapt, creste chiar mult, dar aceasta crestere vine din consum, care a fost alimentat de politicile fiscale din ultimii ani, de cresterea salariilor si pensiilor. (…) Sunt unele riscuri, unul dintre ele fiind cresterea rapida a deficitului fiscal. Nu este vorba doar de extinderea acestuia, dar si de structura bugetului. Deci, ai cheltuieli curente in detrimentul cheltuielilor de capital ale Guvernului. Datoria publica este in crestere anul acesta si in cei care urmeaza, iar recomandarea noastra pentru Guvern este sa tina deficitul, nu numai sa targeteze 2%, ci sa tinteasca spre 1,5%, pe termen mediu. Asta va ajuta ca datoria publica sa aiba un nivel scazut”, a spus Hajdenberg.

El a precizat ca eforturile care s-au facut in lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue.

„Romania a crescut bine, dar cheia este ca aceasta sa fie sustenabila. In proiectiile noastre vedem cresterea de 3,5%, pe termen mediu. Cheia pentru a creste mai repede si a converge cu standardele de viata din UE sunt reformele structurale si investitiile”, a mai mai aratat reprezentantul FMI, in cadrul „Analyst & Investor Days”.

Reprezentantul FMI pentru Romania a vorbit si despre calitatea infrastructurii, „care este foarte saraca”.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF, precizari privind trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2017

Cristiana Petrariu Bota

Salariul minim nu creste la 1.200 lei. Motivul, anuntat de Ministerul Finantelor

Cristiana Petrariu Bota

Dacia a vandut in Germania cu aproape 50% mai multe unitati in luna mai fata de aprilie

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult