FMI atrage atentia asupra riscurilor care planeaza asupra economiei mondiale si sistemului financiar
Economie

FMI: Cresterea economiei mondiale in 2016 va fi dezamagitoare

FMI sustine ca avansul economiei mondiale in 2016 va fi dezamagitor si inegal. Sefa Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat intr-un interviu pentru Handelsblatt, ca economia mondiala in 2016 va inregistra o crestere ”dezamagitoare”.

Pietele financiare internationale in 2015, intre aprecierea record a francului elvetian, relaxarea cantitativa din Europa, Grexit, prabusirea pietei bursiere chineze si majorarea dobanzii de catre Fed. Previziuni pentru 2016
”In multe tari, sectorul financiar inca este slabit, iar pe pietele emergente riscurile financiare sunt in crestere. Toate acestea fac ca avansul economiei mondiale sa fie dezamagitor si inegal in 2016”, a apreciat sefa FMI, transmite Agerpres.

Productivitatea scazuta, imbatranirea populatiei si efectele crizei financiare globale afecteaza ritmul de crestere si perspectivele pe termen mediu, a afirmat Lagarde.

Perspectiva majorarii ratei dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA si incetinirea economiei chineze sporesc riscul ridicat de vulnerabilitate economica pe plan global, a explicat Lagarde.

In plus, cresterea comertului mondial a incetinit considerabil, iar declinul preturilor materiilor prime afecteaza economiile bazate pe resursele naturale, in timp ce riscurile financiare sunt in crestere pe pietele emergente, a adaugat ea.

Inceputul normalizarii politicii monetare in SUA si transformarea Chinei intr-o economie bazata pe consum sunt schimbari necesare si benefice, dar care trebuie realizate intr-un mod eficient, a declarat sefa FMI.

Lagarde a apreciat ca perspectiva majorarii ratei dobanzii in SUA a avut efecte negative asupra costurilor de finantare, in special pe pietele emergente si in curs de dezvoltare. Desi, in prezent, statele cu economii dezvoltate sunt in general mai bine pregatite pentru rate mai ridicate ale dobanzilor decat erau in trecut, exista temeri privind capacitatea lor de a absorbi socurile, a avertizat Lagarde.

Majoritatea economiilor dezvoltate, exceptand SUA si posibil Marea Britanie, vor continua sa adopte masuri de relaxare a politicii monetare, dar toate aceste tari trebuie sa tina cont de efectele adoptarii acestor decizii, a explicat oficialul FMI. De asemenea, Lagarde a avertizat ca majorarea ratelor dobanzilor in SUA si aprecierea dolarului ar putea cauza intrarea in incapacitate de plata a unor firme, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra bancilor si statelor.

In octombrie, FMI a inrautatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in acest an si anul viitor, atragand atentia asupra riscurilor crescute legate de incetinirea economiei chineze si a altor mari state emergente.
PIB mondial ar urma sa urce cu 3,1% in acest an si cu 3,6% in 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat estima in iulie a acestui an.

Articole asemănătoare

Antreprenorii de peste 50 de ani trebuie sprijiniti prin programe speciale, recomanda ultimul raport GEM

Delia Ion

Femeile de afaceri s-au reunit la Constanta la evenimentul „Transnational Learning”. Iulian Groposila: Creativitatea si potentialul antreprenorial al femeilor reprezinta o sursa de crestere economica

Ioana Badulescu

Economia Marii Britanii va inregistra o scadere rapida in 2018, in context Brexit – ronews.co.uk

Ioana Badulescu