FONDUL SCOLII si FONDUL CLASEI se practica in continuare in scolile din Romania, dar sub alta forma
Social

FONDUL SCOLII si FONDUL CLASEI se practica in continuare in scolile din Romania, dar sub alta forma

Fondul scolii si fondul clasei se mentin in majoritatea scolilor din Romania, insa intr-o alta forma. Daca pana acum, fondul scolii era colectat de profesori, acum parintii sunt cei care strang bani pentru diverse necesitati ale institutiilor de invatamant, asta pentru ca legea interzice ca profesorii sa stranga bani de la elevi. Situatia ii nemultumeste pe tot mai multi parinti, care se gandesc chiar sa-si mute copiii la alte scoli, insa problema este prezenta in mai toate scolile din Romania. In aceste conditii, scoala de stat devine o institutie care se intretine pe banii parintilor.

Un parinte a declarat ca la inceputul noului an scolar i s-a cerut sa dea 700 de lei la fondul scolii, asta pe langa cheltuielile deja facute pentru cele necesare copilului la inceput de an scolar. A hotarat sa-si mute copilul la o alta scoala, insa putine sunt institutiile de invatamant unde nu se cer bani elevilor.

Fondul clasei este folosit, potrivit parintilor, la diverse reparatii in clasa si se face sub masca unei donatii. Legea le interzice profesorilor colectarea de bani de la elevi astfel ca sarcina a fost preluata cu succes de parinti, potrivit unui material realizat de Digi 24.

Sindicatele din Învăţământ ştiu că autorităţile locale nu se zbat să asigure şcolii tot ceea ce prevede legea si recunosc ca nu este corect ca parintii sa vina cu bani de acasa pentru a cumpara cele necesare intr-o scoala de stat.

„Trebuie ca statul român să facă eforturi, să asigure fonduri suficiente. Părinţii până la urmă sunt contribuabili, deci ei contribuie la bugetul de stat cu impozite şi taxe, şi nu este corect să vină cu bani suplimentari pentru a cumpăra perdele sau să se raşcheteze parchetul sau să se pună geamuri”, este de părere şi Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Prinşi la mijloc, părinţii nu prea au de ales. „Sunt de acord pentru că lipsesc o grămadă de lucruri în şcoala respectivă. Nu sunt de acord pentru că Guvernul ar trebui să facă asta, nu noi”, a spus un părinte. „Anul trecut au refăcut curtea, anul aceasta s-a facut sala de sport. Asta este şcoala noastră gratuită de stat. Plătim milioane”, a mărturisit o mamă.

Ministrul Educaţiei nu e de acord cu strângerea de bani în şcoli, dar spune că nu le poate interzice părinţilor să facă asta.

„Trebuie să facem deosebirea dintre a se solicita bani pentru fondul clasei şi a contribui voluntar. Pentru că activitatea de voluntariat este foarte bună”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Stiri pe aceeasi tema

Catalin Chelu, miliardarul roman care i-a dat mita lui Fatuloiu, a murit in Iordania

Cristiana Petrariu Bota

Discutii Sanitas – Guvern: Va fi un nou Regulament de sporuri aplicabil de la 1 martie 2018, se pastreaza forma actuala a garzilor pentru medici

Ioana Badulescu

Andreea Nica, femeia care a murit in accidentul de la Clinceni, era handbalista la Unirea Slobozia

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult