Economie

Fonduri europene pentru tinerii care vor sa se instaleze la tara

Masura 112 de instalare a tinerilor fermieri reprezinta o sansa nu numai pentru tinerii vizati direct, ci si pentru familiile din mediul rural care au astfel posibilitatea de a ramane unite. Situatia locurilor de munca in peisajul rural din Romania nu este una deloc imbucuratoare. Asa se face ca si contextul general al pietei muncii reprezinta un factor indirect de sustinere a inceputului de afacere agricola. Toti beneficiarii acestei masuri sunt de parere ca nu exista domeniu mai sigur decat agricultura.  PNDR 2014-2020 încurajează asocierea și integrarea producției pentru că România, deși a devenit un jucător important pe piața agricolă mondială, continuă să exporte multă materie primă, fără valoare adaugată. Vestea bună este că tinerii fermieri vor putea primi sume importante, de zeci de mii de euro, fără să fie obligați să contribuie și ei cu un procent.

A nu se intelege ca Masura 112 vizeaza exclusiv ferme de animale sau exploatari de cereale si legume/fructe. Zootehnia, in definitia ei larga, mai cuprinde si unele ramuri poate surprinzatoare pentru nespecialisti. Daniela Cucu lucreaza in apicultura si a accesat Masura 112 devenind fermier apicultor. Munca nu e usoara, presupune si foarte multa deplasare in teren a albinelor, dar unde e pasiune nu-i discutie. Daniela Cucu face parte si dintr-o asociatie de producatori de miere. Desi fondurile europene au ajutat-o sa inceapa afacerea, ea spune ca ar mai fi nevoie de masuri suplimentare de sprijin din partea statului roman.

In demersul de obtinere a fondurilor europene – fie ca e Masura 112 dedicata tinerilor fermieri, fie ca sunt alte linii de finantare europeana – rolul consultantului este unul crucial. Cel care ajuta la intocmirea dosarului, la intelegera pasilor si a conditiilor poate usura, respectiv ingreuna intregul proces in caz nefericit. In emisiunea RFI „Tanar in Europa”, consultantul Emilian Pavel, el insusi tanar fermier roman, explica succint capcanele birocratice si unele retete de succes.

Comisia Europeană a aprobat primele trei dintre cele 118 programe de dezvoltare rurală. Acestea vizează îmbunătățirea competitivității agriculturii comunitare, protecția mediului rural și a climei, dar și consolidarea structurilor economice și sociale ale comunităților rurale. Cât privește România, autoritățile cred că primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie 2015. PNDR 2014-2020 încurajează asocierea și integrarea producției pentru că România, deși a devenit un jucător important pe piața agricolă mondială, continuă să exporte multă materie primă, fără valoare adaugată. Vestea bună este că tinerii fermieri vor putea primi sume importante, de zeci de mii de euro, fără să fie obligați să contribuie și ei cu un procent.

Sursa: rural.rfi.ro

Stiri pe aceeasi tema

Romania a inregistrat cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele Uniunii Europene

Ioana Badulescu

SALARIZARE 2016. SALARII PROFESORI 2016. GUVERNUL a propus o noua GRILA DE SALARIZARE pentru PROFESORI

Cristiana Petrariu Bota

Proiectie FMI: Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult