NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. Negocieri dure intre Guvern si sindicalisti pe legea salarizarii
Economie

Fonduri europene, ZERO! Guvernul Romaniei a pierdut startul la absorbtia fondurilor europene

Absorbtie ZERO a fondurilor europene structurale pentru perioada financiara 2014-2020. Un memorandum discutat, ieri, in sedinta de Guvern, obtinut in exclusivitate de jurnalistii de la Capital, arata ca absorbtia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. Cu alte cuvinte, Romania a pierdut startul la absorbtia fondurilor europene.

In memorandumul citat, Guvernul Romaniei isi asuma niste previziuni de plati pe care sa le trimita spre decontare Comisiei Europene in 2016. Este o procedura pe care oficialii CE o cer tuturor statelor membre pentru a-si calibra bugetul in funcsie de nevoile fiecarui stat. Numai ca Romania se afla in mare intarziere, absorbtia fondurilor europene fiind minima, desi nevoile acestei tari sunt destule.

Un avertisment in acest sens l-a facut Corina Cretu, comisar european pentru Dezvoltare Regionala in luna mai. ”Suntem in programul 2014-2020 și avem 0% absorbție pentru acest exercițiu bugetar. In opinia noastra, a Comisiei Europene, credem ca deja vremea dezbaterilor ar fi trebuit sa treaca si sa trecem la implementarea proiectelor. Romania se afla deja intr-o mare intarziere, absorbtia in actualul cadru financiar este minima, iar numarul de proiecte noi si al operatiunilor aprobate este mult prea mic. Stim cu totii cata nevoie avem de autostrazi, de cai ferate moderne, de spitale noi. si trebuie sa recunoastem ca, din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene, lucrurile nu merg cum trebuie. Ritmul dezvoltarii de proiecte si al absorbtiei fondurilor trebuie accelerat”, a atras atentia Corina Cretu in urma cu doua luni.

Citeste si: Documentatia pentru programele europene trebuie simplificata. Sunt ghiduri si de 600 de pagini!

Vrei sa fii fermier? Statul iti da gratis teren la tara, pe care sa-ti construiesti si casa. Cu o conditie 

AFACERI LA SATE 2016. Fonduri europene pentru pensiuni agro-turistice, service-uri auto, ateliere de croitorie, cabinete medicale sau veterinare

Dar degeaba atrag atentia unii si altii. In doua luni, lucrurile nu s-au schimbat mai deloc. Ieri, un memorandum semnat de trei ministri si un vicepremier a fost discutat si aprobat, dupa ce Comisia de Buget a UE a solicitat autoritatilor romane transmiterea, pana la finalul luinii iulie a prognozelor aplicatiilor de plata pentru 2016 si 2017 atat pentru perioada de programare 2007-2013 cat si pentru 2014-2020.

Practic, cei de la UE vor sa stie cat estimam ca vom cheltui din bugetul alocat fiecarui program operational in acest an si in 2017. Bani nu inseamna ca intra neaparat in acest an in contul Romaniei, insa inseamna ca trimitem cereri de plata pe mai multe programe operationale care vor fi inregistrate pentru 2016 de UE. Previziunile se fac pe baza contractarilor pe care autoritatile de management le-au facut sau urmeaza sa le faca in perioada imediat urmatoare.

Insa in 2017, cand vom avea un alt Guvern, tintele pentru volumul cererilor de plata pe care actualul Executiv se angajeaza sa le trimita celor de la Comisia Europeana, sunt foarte mari. Chiar daca, pana in noiembrie vor reusi sa contracteze si sa factureze proiecte platile catre UE nu se pot trimite atata timp cat sistemul informatic nu este acreditat.

Detalii privind situatia fondurilor europene gasesti in articolul publicat de Capital.

Stiri pe aceeasi tema

ANGAJARI ANAF: 1.000 de locuri de munca, salariul minim al unui debutant la ANAF porneste de la 2.100 lei

Cristiana Petrariu Bota

Ultimatum pentru seful ANAF de la Ministrul Finantelor, care s-a suparat ca e nevoie de un teanc de documente pentru recuperarea taxei auto

Ioana Badulescu

Ce impact va avea coronavirusul in economia lumii. Circa 22 de milioane de firme din China sunt afectate de epidemie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult