8.3 C
România
28 octombrie 2020
ANAF publica lista rusinii. Ai datorii la stat de peste 100 de lei? Vei aparea pe lista neagra a Fiscului
Economie

S-au publicat formularele pentru impozitarea din oficiu a persoanelor fizice care nu-si indeplinesc obligatiile privind veniturile realizate

ANAF a publicat formularele pentru impozitarea din oficiu a romanilor care nu isi indeplinesc obligatiile declarative privind veniturile realizate. Formularele au fost publicate in Monitorul Oficial de miercuri, 6 Aprilie 2016, potrivit HotNews.ro, care mai precizeaza ca formularele sunt particularizate pentru impozitul pe venitul persoanei fizice.

Noul Cod de procedura fiscala permite stabilirea din oficiu a unor impozite atunci cand contribuabilul- fie persoana fizica, fie persoana juridica – nu isi indeplineste obligatia declarativa conform art. 107 din Codul de procedura fiscala. Baza impozabila este stabilita prin estimare rezonabila sub rezerva inspectiilor ulterioare, conform art. 106 din Codul de procedura fiscala, potrivit HotNews.ro.

Prin actul normativ analizat sunt modificate si actualizate conform noilor reglementari fiscale urmatoarele documente:
256 „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, cod 14.13.02.13/o, si „Anexa la Decizia de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”
257 „Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, cod 14.13.02.13/d.d.o.

Scadenta impozitelor pentru sumele stabilite din oficiu este determinata in functie de momentul comunicarii deciziei de impunere, astfel:
daca decizia de impunere este comunicata persoanei fizice in perioada 1-15 a lunii curente, impozitul devine scadent pana in data de 5 a lunii urmatoare;
daca decizia de impunere este comunicata in perioada 16-31 a lunii curente, termenul de plata este scadent pana in data de 20 a lunii urmatoare.

In cazul in care contribuabilul isi indeplineste in termen de maxim 60 zile de la comunicarea deciziei de impunere obligatia depunerii declaratiei fiscale, in acest caz se anuleaza decizia de impunere din oficiu, urmand ca impozitele sa se determine conform datelor actualizate de catre contribuabil.

Impotriva ambelor formulare, respectiv a deciziei de impunere ori a deciziei de anulare din oficiu, persoana interesata poate depune contestatie in termen de 45 zile de la comunicarea actului administrativ fiscal.

Nota: decizia de impunere din oficiu reprezinta totusi un act administrativ fiscal, un titlu de creanta avut de bugetul statului asupra contribuabilului, iar neplata la scadenta a impozitelor conduce la obligatia platii de dobanzi si penalitati de intarziere.

Material preluat de pe site-ul HotNews.ro si realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta. Pentru a vizualzia imaginea la dimensiune optima, dati click.

[ot-caption title=”Formulare ANAF” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2016/04/formulare-anaf-declaratii-impozit.jpg”]

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

Salariile profesorilor, politistilor, programatorilor si altor bugetari sunt in scadere. Ministrul Muncii: Si eu am salariul taiat

Ioana Badulescu

EUROSTAT: Romania, cea mai mare crestere a PIB-ului pe primul trimestru 2017 dintre tarile UE

Delia Ion

ANAF vrea sa reduca numarul de formulare si declaratii fiscale. Simplificarea Declaratiei Unice si reducerea frecventei de depunere la firme se numara printre prioritati

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult