Formularul 600 a fost subiectul principal de dezbatere, miercuri, la conferinta cu tema „Fiscalitatea si piata muncii in 2018” organizata de compania de asistenta fiscala KPMG Romania si ZF. Nu e corect din partea ANAF, sustin participantii la discutii, in cadrul conferintei fiind aduse o serie de lamuriri privind anumite spete care pot aparea in cazul Declaratiei 600.
„Nu e corect din partea ANAF. Eu am avut in 2017 un contract care depaseste 22.800 de lei, dar a fost un caz exceptional, care nu se va repeta nici anul acesta si nici in anii care urmeaza. De ce sa platesc in 2018 niste bani Statului pe ceva ce nu voi mai incasa?”, au spus participantii la discutii.
„Contributia impusa prin Declaratia 600 nu este un impozit, ci iti da dreptul la niste prestatii in sistemul medical de stat. Daca nu realizezi anul asta veniturile pe care le-ai realizat in 2017, nu mai platesti respectiva contributie la anul. Dar banii dati pentru 2017 nu ii mai recuperezi”, a declarat pentru HotNews.ro Madalina Racovitan, Tax Partner, Head of People Services in cadrul KPMG Romania.
Citeste si: Formularul 600 – Cine trebuie sa depuna Formularul 600 si cum poate fi depus fara deplasarea la sediile ANAF
Aceasta a mai precizat ca scopul Formularului 600 este de a emite decizii de impunere pentru contributia de asigurari sociale de sanatate pentru respectivele venituri, indiferent ca ai sau nu venituri salarial. „Pana acum datorai CASS pe venituri independente doar daca nu aveai venituri din salarii. Contributia e de 10%, adica 2280 de lei pentru 2018”, mai spune Racovitan.
Aceasta a dat ca exemplu o speta ce poate aparea in practica. Spre exemplu, o persoana fizica a realizat timp de 3 luni un contract pe 22.000 de lei, cu plata intr-o singura transa. Trebuie sau nu sa depuna D600? Existau opinii care sugerau ca, pe cele 3 luni venitul lunar depaseste salariul mediu pe economie, D66 trebuie depusa. „Nu!”, spune Racovitan. „Se iau in calcul veniturile anuale. Acestea trebuie sa depaseasca 22.800 de lei, nu valoarea medie lunara sa treaca de salariul mediu”, explica reprezentantul KPMG.
De asemenea, in ipoteza ca o persoana fizica incheie mai multe contracte pe perioade limitate- cate 2 luni sau 3 luni din an, dar suma totala anuala nu trece de 22.800 de lei, el nu trebuie sa depuna D600.
Declaratia 600 era si in anii trecuti, dar in 2018 documentul trebuie depus de mult mai multe persoane. Scopul formularului este de a emite decizii de impunere pentru contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, indiferent daca ai sau nu venituri de natura salariala.