Forumul Economic Mondial de la Davos. Le Temps: Companiile care domina lumea inovarii imping consumul la limita dependentei de produsele lor...
Externe

Forumul Economic Mondial de la Davos. Le Temps: Companiile care domina lumea inovarii imping consumul la limita dependentei de produsele lor

Forumul Economic Mondial de la Davos ilustreaza, mai mult ca niciodata, schimbarile profunde din lumea in care traim. Ziarul elvetian Le Temps crede ca Davos poate ajuta la definirea unui nou contract social, in timp ce italienii de la publicatia La Reppublica constata ca Occidentul se afla sub iluzia ca nu poate exista o economie libera si infloritoare in afara sistemelor politice libere. 

„Mulți speră că tehnologia va avea capacitatea de a impune o nouă paradigmă, oferind tuturor accesul la cunoaștere. Acest proiect a eșuat și acum tehnologia nu mai este soluția, ci o problemă. Companiile care domină lumea inovării avariază consensul public, împing consumul la limita dependenței de produsele lor și perturbă dezbaterea. … Cum să direcționăm energiile în direcția dezvoltării durabile și, în același timp, respectând libertățile individuale? Momentul unui nou contract social a venit. Și Davos este unul dintre locurile unde acesta se definește”.

„De zeci de ani, Occidentul se afla sub iluzia că nu poate exista o economie liberă și înfloritoare în afara sistemelor politice libere. Dar premierul indian Narendra Modi a prezentat o nouă filozofie la Davos”, constată La Reppublica.

„Cea mai mare democrație din lume – amenințată de o derivă naționalistă care alarmează întreaga regiune – a fost într-adevăr prezentă la Davos. Ea vine și laudă piața liberă și o globalizare care și-a pierdut din strălucire. Când însă Modi a început să vorbească în hindi, sute de oameni au căutat febril seturile de căști pentru a auzi traducerea simultană. O scenă care simbolizează o lume care are probleme în a înțelege că își pierde centrul de greutate, de care se credea că este atât de sigură”, scrie ziarul italian.

Iar Le Monde remarcă prezența tot mai importantă a femeilor în cadrul summitului. Confruntat cu numeroase critici, Forumul Economic a decis în 2006 să facă un prim pas către egalitatea de gen prin publicarea regulată a unui raport privind inegalitățile dintre bărbați și femei. În acest an, organizatorii forumului au decis să meargă și mai departe, desemnând în exclusivitate femei în calitate de copreședinți ai evenimentului. Printre acestea Isabelle Kocher, director executiv al Engie, și Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Articole asemănătoare

Oamenii de afaceri din Marea Britanie catre Theresa May: Amanati Brexit-ul, altfel tara va intra in haos!

Delia Ion

Donald Trump solicita o interventie a Chinei impotriva Coreei de Nord

Delia Ion

Ambasada Frantei la Bucuresti precizeaza ca Dacian Ciolos nu are cetatenia franceza

Lucy Ionesco