0.1 C
România
27 noiembrie 2021
Recomandari

Fosa septica este indispensabila locuintelor situate departe de orase

 

Majoritatea proprietarilor de case la tara, cabane de vara, precum si locuinte departe de oras se confrunta cu problema gestionarii autonome a utilitatilor. Canalizarea nu face exceptie. Daca nu este posibila conectarea la o retea centralizata, atunci este nevoie de proiectarea si constructia unei fose septice in curtea casei. Aceasta este cea mai populara solutie la problema apelor uzate.

Ce este o fosa septica

Pentru a pricepe cum functioneaza o fosa septica, trebuie sa intelegeti mai intai ce este. Acest articol este despre motivul pentru care aveti nevoie de o fosa septica, cum functioneaza si ce avantaje prezinta proprietarilor de case private.

Acest produs este un recipient sigilat cu mai multe compartimente conectate printr-un orificiu. Poate fi, de asemenea, un sistem de rezervoare care sunt situate unul langa celalalt si sunt conectate prin conducte. Se presupune ca acest sistem de rezervoare va colecta si trata apele uzate.

Fosa septica are o structura etansa, astfel incat masele de deseuri sa nu se infiltreze in sol. Deoarece rezervoarele sunt inchise cu un capac etans, mirosurile neplacute nu se raspandesc pe restul teritoriului. Fosa septica este ingropata in pamant, prin urmare nu afecteaza perceptia estetica a parcelei respective. Deasupra ei puteti aranja un pat de flori sau puteti planta gazon. Optional, puteti instala un filtru si o pompa. Aceste accesorii vor face ca sistemul sa functioneze mai eficient. Structura nu necesita intretinere dupa instalare, este usor de utilizat.

Pe piata de profil sunt oferite fose septice din diverse materiale: plastic, metal, fibra de sticla. Cele mai populare sunt recipientele din plastic. Acest sistem autonom de canalizare are urmatoarele avantaje:

  1. metoda de productie este fara sudura, prin urmare, etanseitate este absoluta;
  2. greutatea este redusa, permitand transportul si instalarea facila;
  3. plasticul rezista perfect in mediile agresive, in timp ce sistemele de fier sunt afectate rapid de coroziune;
  4. plasticul este mai ieftin decat fibra de sticla;
  5. in ceea ce priveste rezistenta, rezervoarele din plastic nu sunt inferioare omologilor din metal, deoarece au rigidizari suplimentare si rezista presiunii solului venite din diferite parti;
  6. intrucat nu exista riscul de coroziune si infiltratie a scurgerilor, fosele septice din PVC pot fi folosite cu un nivel ridicat de apa subterana, chiar daca linia este situata deasupra adancimii bazei produsului;
  7. plasticul in sine este netoxic, deci nu exista riscul de eliberare a substantelor toxice in sol.

Atunci cand alegeti o fosa septica, trebuie luate in considerare doua chestiuni

  1. Trebuie sa alegeti un produs tinand cont de normele de consum de apa. Pentru un adult, acesta este egal cu 200 de litri pe zi. Volumul structurii ar trebui sa fie egal cu de trei ori consumul zilnic de resurse. In consecinta, pentru o persoana, aceasta rata este de 600 de litri, iar pentru o familie de 4 persoane, este de 2400 de litri. Adica, un container pentru o casa trebuie cumparat cu un volum intern de rezervoare avand 2,4 metri cubi sau mai mult. Daca in casa sunt oaspeti frecventi, este important sa luati in considerare sarcina suplimentara a sistemului de canalizare.  Expertii in domeniu spun ca, chiar si cu un consum mai mic de resurse, nu trebuie sa cumparati un produs al carui volum este mai mic de 2,4 metri cubi. Daca rezervoarele sunt de capacitate mica, procesele de decantare sunt ineficiente.
  2. Deseori, vanzatorii care nu se deranjeaza sa inteleaga toate nuantele produselor indica in brosurile publicitare nu capacitatea, ci volumul total al fosei septice. Cea mai buna solutie ar fi achizitionarea produsului direct de la producator, deoarece acolo puteti obtine toate informatiile necesare si nu va trebui sa platiti in plus pentru serviciile intermediarilor.

Stiind cum functioneaza o fosa septica, cum sa alegeti un produs, puteti alege un model optim ce poate satisface nevoile oricarei cladiri.

 

Stiri pe aceeasi tema

Cum te ajuta polisharea masinii

Cristiana Petrariu Bota

De ce sa apelezi si tu la serviciile oferite de un azil de batrani

În pandemie, curățenia de primăvară trebuie să devină cu adevărat sustenabilă – unde se termină, de fapt, curățenia de primăvară

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult