Christine Todd Whitman, fondatoare și directoare a institutului de consultanță ce-i poartă numele, a fost, între 1994 și 2001, prima femeie guvernator al statului New Jersey și a 13-a din istoria SUA care a ajuns la acest nivel al ierarhiei executive. Între 2001 și 2003, Whitman a condus, cu rang de ministru, Agenția Federală de Protecție a Mediului. Intr-o interventie la RFI, Christine Todd Whitman a declarat ca fenomenul Trump reflectă mînia și agresivitatea unei părți a electoratului, a celor dezamăgiți de prestația statului și abandonați de un Parlament scindat.
Christine Todd Whitman s-a implicat în politica Republicană încă din anii studenției, ca voluntar în campania prezidențială a lui Nelson Rockefeller, și a ocupat de-a lungul anilor, importante poziții executive și de partid la nivel statal și central.
Christine Todd Whitman privește cu mare severitate actuala campanie electoral din SUA. Ea a reprezentat întotdeauna curentul pragmatic, opus exceselor, adică acel curent care se află acum în defensivă, unii spun pe cale de dispariție. De ani de zile, încearcă să restabilească spiritul de cooperare și compromis, atitudinea moderată în politica internă și externă. A făcut-o într-o carte de success, publicată în 2005, E ȘI PARTIDUL MEU, o face acum prin atitudinea tranșantă pe care o are față de „fenomenul Trump”.
Christine Todd Whitman: Reflectă mînia și agresivitatea unei părți a electoratului, a celor dezamăgiți de prestația statului și abandonați de un Parlament atât de scindat încât nu se mai ocupă nici de chestiunile importante ale țării, a celor care cred că în Barack Obama au avut un președinte slab. Pe acest fundal, vine cineva care le promite marea cu sarea. Nu fac nici un efort să afle cum, și dacă persoana respectivă întrunește calitățile cerute de funcția prezidențială, sunt satisfăcuți că e cineva care nu face parte din sistem, care vine dinafară și le spune, „contați pe mine, rezolv eu totul”.
Reporter: În masura în care, doamna guvernator, un candidat este o oglindă pusă în fața unui partid, ce ne arată Trump despre partidul Republican?
Christine Todd Whitman: Refuz să cred că este o imagine a întregului partid. Oglindește poate minoritatea care se ostenește să voteze, o parte a bazei Republicane, infanteria din tranșee. Nici vorbă să reprezinte spiritul momentului, al populației americane în general. E drept că reprezintă partidul mai mult decât ar fi fost posibil în trecut, pentru că atâția au ales să plece, să devină independenți. Aceia sunt adevărații Republicani, care s-ar întoarce dacă partidul n-ar fi atât de extrem.
Reporter: Circulă opinia că dincolo de perdeaua de fum a retoricii și stilului găsești un individ ale cărui politici nu se abat de la norma Republicană, sunt în unele cazuri chiar mai moderate decât ale unora dintre rivalii săi. Este Trump o anomalie sau culminația, caricaturală spun unii, a unor tendințe prezente deja în partidul Republican?
Christine Todd Whitman: A reușit să exploateze cu extremă abilitate starea de spirit populară, să le spună oamenilor ce vor să audă. Mass-media sunt încântate să-l aibă, pentru că le servește uneori citate memorabile. Fără îndoială că partidul Republican a basculat spre dreapta, iar el a profitat de acest lucru. Democrații, la rândul lor, virează spre stânga, cu Bernie Sanders sau Elizabeth Warren. Republicanii sunt de mai mult timp pe drumul către extremă, suntem superiori la acest capitol, avem retorica mai stridentă, dar ambele partide au început s-o ia spre extreme, și asta îngreunează pe zi ce trece găsirea unui consens după alegeri.
Reporter: Există o teorie că șarmul său, secretul politic al acestui om de afaceri de succes, este tocmai naturalețea, refuzul convențiilor, stilul frust pentru care este criticat.
Christine Todd Whitman: Sigur, unora le place acest stil. Eu îl consider un mardeiaș care jignește grupuri întregi de oameni. Antreprenor de succes? Aș pune „succes” între ghilimele. Pentru a-și salva investiția a dus patru companii la faliment, aruncând oameni pe drumuri. A eșuat cu o companie aeriană, a dat chix cu o revistă, a fondat o instituție de învățământ superior acuzată de escrocherie într-un litigiu colectiv. Spune că vrea să repatrieze locuri de muncă, dar a fost amendat pentru angajare de ilegali și pretinde că nu poate găsi americani calificați să lucreze la vila sa din Florida. Dacă-i studiezi cu atenție biografia, vezi că nu-i ce pare a fi.
Reporter: Mai poate fi salvat? Un Trump „cumințit” ar fi acceptabil, sau e definitiv întinat? Se poate schimba după ce ajunge la Casa Albă?
Christine Todd Whitman: Mulți vor sa câștige cu orice preț și găsesc o justificare ca să-l sprijine. Eu doresc un candidat capabil să aducă unitate, să guverneze pe un ton pozitiv, să vină cu soluții realiste. Nu cred că Trump e capabil de așa ceva. Nu poți concedia Parlamentul sau Curtea Supremă. Unii spun că se va schimba când ajunge președinte. Nu văd pe ce se bizuie o astfel de speranță. Până acum a fost extrem de consecvent în comportament și acțiune.
Reporter: Nu ezitați să-l comparați cu Hitler sau Mussolini.
Christine Todd Whitman: Cred că retorica sa este exact cea auzită înaintea celui de-al doilea Război Mondial, înjosirea unor oameni, denigrarea pe motive rasiale sau religioase, exploatarea angoaselor unei populații fragilizate de economia stagnantă. Mulți trăiesc cu grija zilei de mâine, trebuind să lucreze zi și noapte pentru a se menține pe linia de plutire. Siguranța țării provoacă și ea îngrijorare, din cauza percepției că această Administrație nu-i suficient de dură. Trump exploatează această stare de spirit cum au făcut-o unii dictatori ai trecutului.
Reporter: Exprimați o disperare palpabilă în legătură favoritul la învestitură, cu situația generală din tabăra Republicană. Pe de altă parte, sunteți o personalitate practică, implicată de-a lungul vieții în găsirea unor soluții rezonabile, centriste. Care ar fi unele dintre aceste soluții, dincolo de orizontul alegerilor prezidențiale?
Christine Todd Whitman: Demult, în 2005, am scris o carte despre ce simțeam că vine și ce trebuie făcut. A venit momentul să-și facă auzite vocile toți cei cărora le pasă, toți cei care cred în necesitatea unui partid Republican mai centrist, care să atragă mai mulți aderenți și să respecte principiile fondatoare, care sunt respectul pentru individ, cheltuielile guvernamentale scăzute, statul mai putin intruziv, vigilență internă, politică externă angajată, grija față de mediu. Asta-i tot. Doresc o întoarcere la aceste valori fundamentale, și cred că trebuie să ieșim în arenă mai des. Eu o fac frecvent, dar și alții trebuie să mi se alăture.
Reporter: O soluție pe termen scurt, despre care ați vorbit cu mare sinceritate, este să votați la generale cu Hillary Clinton.
Christine Todd Whitman: Nu e opțiunea mea preferată. N-aș vrea să fie nevoie, dar dacă alegerea disputată, și alternativă e Trump, aș putea vota pentru Hillary Clinton. De votat voi vota. Nu cred în absenteism. Nu vreau să ajung în situația asta, dar dacă e cazul o voi face. Sunt de acord cu ea în ce privește importanța schimbării climaterice sau libertății individuale a femeilor. Fără discuție, zone de convergență există.
Reporter: Doamnă guvernator, ce mesaj doriți să transmiteți celor care, în Europa, urmăresc uimiți spectacolul Trump?
Christine Todd Whitman: Ce să spun? Nu suntem toți ca el. E o reflecție a frustrărilor generate de percepția unor eșecuri ale politicii, a incapacității de a guverna manifeste în ultimii opt, zece, doisprezece ani. Războiul din Irak, mulți sunt frustrați că l-am pornit. E ceva care se coace de mai mult timp, și e posibil ca aceste alegeri să fie momentul de cotitură, momentul declanșator al unei analize aprofundate înlăuntrul partidului Republican. Nu este exclus să apară un partid nou. Ruptura e posibilă și la Democrați. Hillary Clinton este extrem de vulnerabilă, are multe probleme. S-ar putea să asistăm după alegeri la o realiniere completă a partidelor.
Sursa: RFI