Generalul Silviu Predoiu, fost sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), unde a activat ca prim-adjunct al directorului, dar si ca director interimar, a vorbit, intr-un interviu acordat pentru „Adevarul“, despre relatia dintre serviciile de informatii si politicieni, despre modul cum fructifica primii oameni in stat informatiile primite si care sunt principalele riscuri la adresa securitatii Romaniei.
Generalul Predoiu spune ca „statul paralel” este o formula prin care diverse persoane voiau sa ascunda inadecvarea si raspunderile ce le reveneau. Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe lamureste problema acoperitilor din presa si din politica.
Reporter: Domnule general, traim o perioada nesigura, cu multe schimbari in plan international. Se schimba polii de putere, se reaseaza sferele de influenta. Care sunt cele mai mari riscuri la adresa securitatii Romaniei?
Silviu Predoiu: Discutiile de acest gen se pot tine in 2 ipostaze. In primul rand, in incinte securizate, cu persoane avizate, avand pe masa materiale, probe si argumente. Sau se pot tine la pahar, la carciuma, unde poti spune orice. Variantele intre cele doua sunt doar compromisuri de natura a confuza. Riscul inseamna amenintare plus vulnerabilitate. Mie mi se pare ca noi avem, in acest moment, mai multe vulnerabilitati decat amenintari. Intr-un mod ciudat, noi ne generam singuri vulnerabilitatile. Referitor la amenintari, exista un nivel de subiectivitate.
Cand vorbim despre amenintare, noi gandim printr-o serie de factori specifici Romaniei. O amenintare majora raman terorismul, mai ales prin impactul emotional asupra populatiei. Trebuie sa recunoastem ca, in ceea ce priveste terorismul, serviciile din Romania si-au facut treaba. Si nu e o intamplare. Dar riscurile sunt in crestere, pe masura ce se constientizeaza de catre vectori ai gruparilor teroriste contributia Romaniei la actiunile Aliantei Nord Atlantice, fiind popularizata prezenta de trupe, contributia informativa. Serviciile romanesti sunt al doilea contributor din punct de vedere cantitativ si calitativ la informarea NATO. Asta atrage dupa sine un semnal de alerta.
Reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale, insa, si situatia de risc din regiune. Ne aflam in proximitatea unor conflicte reci care pot oricand sa se incalzeasca. Ne aflam aproape de un teatru de razboi. Nu e atat de mare distanta de aici pana in Donbass. Exista factori de amenintare generati de resurgenta nationalismului si extremismului. Cand noi calculam amenintarile, nu plecam ca la cumparaturi, cu o lista. Noi plecam de la materiale programatice. In speta, amenintarile trebuie sa se manifeste fata de interesele Romaniei. Ele se regasesc in Strategia Nationala de Aparare. In acest document exista un capitol intitulat „Interese nationale de securitate”.
Iar un interes national mentionat acolo este consolidarea UE. La obiective se mentioneaza si cum contribuim la intarirea UE: prin participarea cu propuneri si initiative consolidate, de natura a promova Uniunea Europeana. Daca luam in calcul ultimele afirmatii despre UE ale unor consilieri din arcul guvernamental, ale unor functionari de partid, asta ar trebui sa ma duca pe mine cu gandul ca ei lucreaza impotriva interesului national?
Cititi aici interviul integral