Dacian Ciolos
Breaking News Politica

Fostul premier Dacian Ciolos: Dragnea acuza Bruxelles-ul de aroganta, dar in discursurile de joi seara de la Ateneu ale liderilor europeni s-a vazut orice, numai aroganta nu

Fostul premier tehnocrat Dacian Ciolos a declarat la RFI ca Liviu Dragnea acuza Bruxelles-ul de aroganta, dar in discursurile de joi seara de la Ateneu ale liderilor europeni s-a vazut orice, numai aroganta nu. In opinia fostului comisar european pentru Agricultura, „sa ai oameni de la varful UE, care citeaza din mari oameni de cultura romani, sa ai presedintele Consiliului European, care vorbeste intr-o romana aproape impecabila sunt semne clare de respect fata de Romania”.

Dacian Ciolos afirma ca „presedintia Consiliului UE pentru orice stat membru, deci si pentru Romania e cea mai buna oportunitate de a-si atinge si afirma obiective legate de UE, de politici ale UE si chiar legate de viitorul UE. Este totodata cea mai buna oportunitate de imagine pentru un stat membru in UE, pentru ca timp de sase luni de zile, in practic toate capitalele, in toate Guvernele esti prezent cu asigurarea moderarii reuniunilor Consiliilor de Ministri, se organizeaza o serie de reuniuni in Romania, care dau vizibilitate Romaniei si Romania poate sa fie pe agenda europeana cu idei, cu propuneri pe principalele domenii si politici europene”.

Fostul premier considera ca „e chiar simbolic ceea ce s-a intamplat ieri, cateva sute de cetateni in fata Ateneului scandau lozinci, folosind cuvinte pe care le-au folosit si lideri europeni in discursurile lor in Ateneu. Acest lucru arata faptul ca societatea romaneasca in marea ei parte este aliniata cu valorile europene. Din pacate, acest lucru nu se reflecta si in activitatea Guvernului”.

Liderii UE au dat „semnale clare de deschidere” fata de Romania

Dacian Ciolos aminteste ca „Liviu Dragnea si lideri PSD vorbeau si vorbesc de multe ori de aroganta institutiilor europene si a sefilor europeni vizavi de Romania. In modul in care s-au prezentat cei trei lideri europeni aseara la Ateneu am vazut orice, numai aroganta nu. Sa ai oameni de la varful UE, care citeaza din mari oameni de cultura romani, sa ai presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care vorbeste intr-o romana aproape impecabila pentru un strain pe intregul discurs sunt semne clare de respect fata de Romania, fata de poporul roman, sunt semnale clare date de deschidere pentru un parteneriat”.

In opinia fostului comisar european, „cel mai bun lucru pe care ministrii Romaniei puteau sa-l faca in ultimele luni era sa strabata capitalele europene, in primul rand sa-si stabileasca niste prioritati si niste obiective foarte clare pe fiecare domeniu, pe fiecare sector european pe care se negociaza texte legislative, sa-si stabileasca niste obiective politice pentru durata presedintiei, ce anume vor sa obtina de la aceasta presedintie, ce idei vor sa introduca in aceste texte legislative, care idei sa stea la baza unor compromisuri politice la nivel european si apoi sa strabata capitalele europene, sa construiasca majoritati politice cu statele membre, ca sa aiba sustinere politica in Consiliile de Ministri, cand se vor negocia aceste texte legislative. Fiecare ministru va trebui sa organizeze un Consiliu de Ministri informal in Romania, pe durata presedintiei si pentru acest Consiliu de Ministri informal agenda este suta la suta structurata de statul care asigura presedintia. Deci practic, pe agenda acestor sedinte informale ale Consiliilor de Ministri Romania ar putea pune orice subiect i se pare important si relevant la nivel european din perspectiva Romaniei si practic sa aduca pe agenda europeana subiecte care intereseaza Romania (…). Eu am avut ocazia sa particip la cam zece astfel de Consilii de Ministri pe durata mandatului de comisar si am fost de mai multe ori in situatia aceasta in care in calitate de comisar participand la astfel de Consilii de Ministri informale in diferite state membre, am preluat de pe agenda lor subiecte pe care apoi le-am pus pe agenda europeana. Asta inseamna sa-ti joci rolul din plin de stat membru, care asigura presedintia Consiliului Uniunii, sa te preocupe lucrul acesta, nu razboiul politic intern, nu sa scapi de justitie cativa lideri pe care-i ai si sa folosesti inclusiv imaginea Romaniei in acest moment care o sa revina probabil dupa 12-15 ani, sa avem din nou presedintia, deci nu sa folosesti acest moment foarte rar in istoria tarii, ca sa rezolvi problemele in justitie ale unui lider politic al partidului de guvernamant”.

Stiri pe aceeasi tema

Daniel Constantin: E nevoie de investitii in infrastructura de irigatii

Cristiana Petrariu Bota

Liviu Dragnea si premierul Grindeanu au luat cina cu Donald Trump. Mesajul presedintelui SUA pentru Romania

Delia Ion

Romania a castigat patru medalii de aur si cinci de argint la Campionatele Europene de haltere

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult