11.4 C
România
28 octombrie 2021
Externe

François Hollande a remaniat guvernul de la Paris. De ce a facut aceasta schimbare cu 14 luni inainte de alegeri?

La câteva ore după ce a anunţat o importantă remaniere guvernamentală, François Hollande a acordat un interviu de circa 30 de minute canalelor de televiziune TF1 şi France 2. De ce a fost nevoie de această schimbare de echipă cu doar 14 luni înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale şi legislative ? Ce priorităţi şi-a fixat până atunci ? Iată doar două din numeroasele întrebări la care a răspuns – sau nu – François Hollande, transmite RFI.

Trei mari priorităţi i-au fost fixate noului guvern – al 3-lea – condus de premierul Manuel Valls : securitatea – adică protecţia francezilor -, combaterea şomajului şi mediul înconjurător – lucru care explică, poate, revenirea în guvernul de la Paris a trei ecologişti. « Noua echipă trebuie să acţioneze, să reformeze şi să avanseze până în mai 2017 în toate aceste direcţii » spune François Hollande. « Greii » din precedentul executiv – Ségolène Royal, Michel Sapin şi Emmanuel Macron – rămân în post “cu atribuţii sporite” precizează şeful statului. “E vorba deci de o remaniere coerentă şi în continuate” a mai insistat Hollande.

In privinţa reformei constituţionale şi a dezbaterii – interminabile şi fratricide pentru toate partidele – despre retragerea cetăţeniei franceze celor găsiţi vinovaţi de acte teroriste, preşedintele îşi doreşte ca discuţiile să nu mai dureze, ba mai mult, « să se termine cât de repede. Si francezii îşi doresc acest lucru » constată François Hollande.

In criza agricolă cu care se confruntă actualmente Europa, liderul de la Paris promite pentru viitorul apropiat « anunţuri importante » pentru agricultori. Totodată însă el admite ideea că « trebuie un plan de stocare european » şi « acţiuni contra embargoului impus de ruşi ». Puneri la punct ce intervin în contextul în care luni are loc la Bruxelles un consiliul european la nivel de miniştrii ai agriculturii.

Moscova a fost criticată apoi de Hollande când a venit vorba de dosarul sirian. « Le cer ruşilor să-şi stopeze acţiunile în Siria. Bachar al-Assad profită de intervenţia Moscovei pentru a-şi masacra populaţia. De aceea trebuie să plece de la putere chiar dacă într-o primă etapă, până la alegeri, va trebui negociat cu regimul de la Damasc » a admis preşedintele francez.

In fine, în privinţa eventualei sale candidaturi la un nou mandat anul viitor, François Hollande a refuzat să răspundă la întrebare, dorind să se concentreze până la capăt, adică încă 14 luni de acum încolo, pe misiunea pe care i-au încredinţat-o compatrioţii săi în 2012, aceea de preşedinte. « Nu fac niciun calcul politicianist dar trebuie să am rezultate ca să pretind la un alt mandat” a ţinut să precizeze Hollande. El a reiterat cu această ocazie obiectivul de a inversa curba şomajului, condiţie obligatorie pe care şi-a fixat-o demult pentru a candida, eventual, din nou la preşedinţie.

Primele comentarii după intervenţia preşedintelui Hollande şi remanierea echipei de guvernare nu sunt elogioase. O parte dintre ecologişti – cei opuşi intrării la guvernare – estimează că liderul de la Elysée nu a făcut remanierea decât « în optica prezidenţialelor de anul viitor ». Analistul de la canalul France 2 notează şi el o « remaniere pur politică » prin intrarea celor trei reprezentanţi « verzi » în echipa lui Manuel Valls. « Nu e nici pe departe un big-bang, e mai degrabă un casting de sinteză ce va avea efectele pe măsură » mai spune şefa serviciului politic al canalului public de televiziune. Comentatorul politic de la Le Monde e şi el de părere că « remanirea de acum este fructul unei logici de aparat partizan ».

La prima vedere deci, această probabilă ultimă remaniere guvernamentală înainte de probele electorale din 2017 nu a convins, nici pe departe, pe toată lumea.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Papa Francisc in noaptea de Inviere: Sa nu lasam intunericul sa ne stapaneasca inimile!

Cristiana Petrariu Bota

Turcia, in stare de urgenta. Erdogan face epurari in masa in institutiile de stat

Cristiana Petrariu Bota

Alegerile parlamentare anticipate din Rep. Moldova nu pot fi organizate

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult