In Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a procedat la o remaniere guvernamentală. În locul lui Nicolas Hulot, care a demisionat din postul de ministru al tranziţiei ecologice, a fost numit François de Rugy, preşedinte al Adunării Naţionale Franceze. Iar în postul de ministrul al Sporturilor a fost numită fosta campionă de nataţie, Roxana Mărăcineanu.
Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu a fost numită, marți, de președintele francez Emmanuel Macron, în fruntea sportului din Hexagon. Roxana Mărăcineanu, care are cetățenie dublă, română și franceză, o va înlocui pe Laura Flessel, o fostă campioană olimpică la scrimă, care a demisionat din motive personale, după un mandat de un an și 4 luni.
Născută la București în 1975, ea a emigrat în Franța în 1984 și în 1998 a devenit prima înotătoare care cucerește un titlu mondial pentru fracezi.
La Jocurile Olimpice de la Sydney, în anul 2000, a câștigat medalia de argint la proba de 200 de metri spate, unde a fost depășită de românca Diana Mocanu. S-a retras din activitatea sportivă în 2004, a fost consultant la mai multe televiziuni și a intrat în politică, ajungând consilier regional în Ile de France, în zona Parisului.
Roxana Mărăcineanu va avea o misiune grea ca ministru al sportului, domeniu al cărui buget a fost scăzut anul trecut cu 7%. Deasemenea, ea va trebui să înceapă pregătirea Franței pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, la Paris.
Numirea Roxanei Mărăcineanu în guvernul de la Paris este fără îndoială o plăcută surpriză în primul rînd pentru români. Roxana Mărăcineanu o înlocuieşte pe Laura Flessel, care şi-a anunţat plecarea chiar azi, din motive personale. In vîrstă de 43 de ani, Roxana Mărăcineanu s-a născut la Bucureşti şi iniţial a vrut să devină gimnastă. Destinul a vrut însă altfel, pentru că la vîrsta de 9 ani, în 1984, familia sa s-a instalat în Franţa unde a cerut azil politic.
Devenită sportivă de mare clasă, Roxana s-a remarcat pe plan internaţional în diverse competiţii de nataţie ca sportivă franceză, dar nimeni nu a uitat care este originea ei, iar simpatia românilor a susţinut-o la fel de mult ca şi cea a francezilor. Ea a devenit vice-campioană la Jocurile olimpice de la Sydney din 2000. Ea a strălucit şi în contextul altor competiţii. Astfel, ea a fost prima sportivă franceză campioană mondială la nataţie cîştigînd proba de 200 de metri spate la mondialele de nataţie din 1998 de la Peth din Australia.
După cariera sa sportivă ea a ocupat timp de mai mulţi ani un post de consultantă a postului de radio Europe 1 precum şi în cadrul grupului France Télévisions.
Nu este pentru prima dată că în diversele guverne de la Paris sunt numite personalităţi avînd alte origini, şi care au devenit franceze după instalarea lor în Franţa. Aş spune că există chiar un fel de tradiţie a deschiderii politice în acest sens în Franţa. Dar este pentru prima dată că o personalitate de origine română intră în compoziţia unui guvern la Paris.
Românii au numeroase motive să aplaude această numire mai ales într-un moment cînd urmează să fie lansat sezonul cultural România Franţa.