Externe

FRANTA. Demisie a ministrului Justitiei tocmai in ziua in care proiectul de revizuire a Constitutiei este prezentat in Parlament

FRANTA – Demisie de răsunet in Franta. Ministrul francez al Justiţiei şi unul dintre membrii „grei” ai guvernului condus de premierul Manuel Valls şi-a prezentat demisia miercuri dimineaţă. O plecare mai mult sau mai puţin previzibilă. Demisia lui Christiane Taubira a fost anunţată printr-un comunicat al Palatului Elysée. Comunicat în care François Hollande îşi exprimă „recunoaşterea pentru acţiunea dusă până acum de ministrul demisionar, o personalitate cu convingeri şi talent”.

Francois Hollande notează de asemenea faptul că „această demisie are loc tocmai în ziua în care este prezentat în Parlamentul de la Paris proiectul de revizuire a Constituţiei”. Un proiect controversat, ce prevede printre altele retragerea cetăţeniei franceze celor care sunt condamnaţi definitiv pentru acte de terorism.

Christiane Taubira era profund ostilă acestui proiect de revizuire şi în plus, îşi exprimase public dezacordurile pe această temă cu şeful ei direct, premierul Manuel Valls. „Uneori, ca să rezişti, trebuie să rămâi. Alteori, ca să rezişti, eşti nevoit să pleci”. Mesajul postat de Christiane Taubira pe reţeaua Twitter la câteva minute după anunţul plecării sale rezumă atitudinea fostului ministru.

În timp ce o parte dintre deputaţii dreptei şi ai extremei drepte din Opoziţie salută această plecare din Guvernul de la Paris (Taubira era pentru mulţi aleşi conservatori şi extremişti o ţintă privilegiată), ecologiştii şi socialiştii regretă plecarea celei care a ocupat postul de ministru al Justiţiei, unul dintre cele mai importante portofolii, timp de trei ani de zile.

Jean-Jacques Urvoas, actualul preşedinte al comisiei de legi din Parlament şi un apropiat al premierului Valls, a fost numit în locul lui Christiane Taubira.

Stiri pe aceeasi tema

Accident de autocar cu studenti Erasmus in Spania. O romanca a murit in accident, in total sunt 13 morti si 43 de raniti

Cristiana Petrariu Bota

Ambasada Romaniei la Stockholm verifica daca sunt romani printre victime

Ioana Badulescu

Top Forbes al celor mai bogati monarhi din lume

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult