1.5 C
România
22 februarie 2024
Externe

Franta, nevoita sa acceseze rezerva strategica de carburanti, dupa ce rafinariile au fost blocate

Protestele împotriva reformei din domeniul muncii iau o nouă formă în Franța. Autoritățile din Hexagon au fost nevoite să folosească rezerva strategică de carburanți pentru a contracara blocada sindicatelor asupra rafinăriilor, notează Reuters. Autoritățile de la Paris califică protestele ca pe un veritabil șantaj, în timp ce sindicatul CGT susține că nu va renunța la proteste dacă reforma Muncii continuă în forma actuală, transmite RFI.

Purtatoarea de cuvant a Uniunii Franceze din Industriile Petroliere (UFIP), Catherine Enck, a confirmat că rezerva strategică de carburanți a țării a fost accesată pentru a contracara penuria de carburanți generată de blocarea rafinăriilor. Informația a fost ulterior confirmată de surse din Guvern, care au afirmat că încă de luni a fost declanșată această procedură prevăzută pentru situațiile de criză.

Concret, șase din cele opt rafinării din Franța sunt afectate de mișcarea de protest care a început luni și a perturbat aprovizionarea benzinăriilor. În plus, două din principalele porturi franceze, Marseille (sud) și Le Havre (nord), par gata să se alăture protestelor, iar dacă personalul terminalului petrolier din Le Havre (pe unde trec 40% din importurile franceze) vor opri lucrul, „în cinci sau șase zile nu va mai fi carburant pe aeroporturile pariziene”, a declarat primarul orașului Edouard Philippe în presa franceză, preluată de Agerpres.

În aceste condiții, Executivul de la Paris denunță un șantaj și încearcă să calmeze temerile referitoare la o lipsă de carburanți, în contextul în care, peste doar doar trei săptămâni, debutează Campionatul European de Fotbal cu meciul Franța-România.

Și președintele François Hollande a denunțat blocarea instalațiilor petroliere ca „o strategie susținută de o minoritate”. „Este exclus ca Franța să se găsească într-o situație de penurie, de blocaj, ca economia noastră să fie blocată”, a declarat la rândul său premierul Manuel Valls.

În replică, secretarul general al sindicatului CGT (sejete), Philippe Martinez, susține că primul ministru joacă un joc periculos prin încercarea de a opune CGT-ul cetățenilor. „Dacă guvernul nu își va retrage proiectul, mobilizarea va continua și se va extinde”, a avertizat Philippe Martinez.

Cu toate acestea, premierul Manuel Valls a afirmat că reforma dreptului muncii, adoptată de Adunarea națională săptămâna trecută, va merge până la capăt, în pofida faptului că este contestată de sindicate. Actul legislativ intenționa să reformeze piața muncii, prin modificarea programuli de lucru, a concediului și a orelor suplimentare, însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

În Franța, protestele generate de reforma Muncii continuă și în alte sectoare. În ceea ce privește domeniul transporturilor, 15% din zboruri ar urma să fie anulate mâine de pe aeroportul parizian Orly, iar sindicatele din aviația civilă amenință cu încetarea lucrului în perioada 3-5 iunie. La rândul lor, conductorii de metrou și lucrătorii din căile ferate ar putea să intre și ei în grevă.

Vezi cele mai noi stiri Externe pe site-ul RFI

Related posts

Avioane de vanatoare turcesti au doborat o drona posibil ruseasca care intrase in spatiul aerian al Turciei

Lucy Ionesco

Ungaria sustine aderarea imediata a Bulgariei la Spatiul Schengen

Lucy Ionesco

Marea Britanie: Rusia este responsabila direct pentru varsarea de sange din Siria

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult