-1.3 C
România
18 ianuarie 2022
Breaking News

Fumatul, interzis in cluburile si restaurantele din Romania. Legea care interzice fumatul in spatiile publice a fost aprobata

Fumatul va fi interzis in cluburile si restaurantele din Romania. Legea care interzice fumatul in toate spatiile publice a fost aprobata, marti, de deputati si va merge spre promulgare la presedintele Romaniei. Daca cineva va fi prins fumand intr-un spatiu inchis, va fi amendat cu pana la 500 de lei. La fel si patronii de cluburi si restaurante. Se va putea fuma insa pe terase.

Cel mai important amendament adus la legea antifumat se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale – aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului.

Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

De precizat ca in SUA nu se fumeaza nici pe terase si nici la mi putin de 8-9 metri distanta de locurile unde se consuma mancare.

Proiectul de lege a fost votat, marti, cu 164 voturi „pentru”, 20 voturi „impotriva” si 26 de abtineri, transmite HotNews. Legea care interzice fumatul va merge la presedinte Klaus Iohannis pentru a fi promulgata.

Dupa promulgare, legea care interzice fumatul in spatiile inchise va intra in vigoare dupa ce va aparea in Monitorul Oficial.

Initiatoarea legii, deputatul PSD Aurelia Cristea a spus ca nu a facut altceva decat sa preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea si sa amendeze legea, in urma un demers de dezbatere publica inspirat din bunele practici ale statelor europene.

„De 8 luni, aproape 9 luni m-ati auzit vorbind continuu despre aceasta lege si despre nevoia de protectie a sanatatii, a noastra, dar in special a copiilor si copiilor copiilor nostri. Aceasta lege a pornit de la doamna deputat Manuela Mitrea. Nu am facut decat sa amendez aceasta lege si impreuna cu 250 de ONG sa facem un demers de dezbatere publica inspirat din bunele practici ale statelor europene”, a declarat initiatoarea legii.

Proiectul de lege a fost modificat vineri in cadrul Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, intr-o scurta sedinta convocata imediat dupa discutarea bugetului de stat pe sanatate, pentru ca legea sa poata fi trimisa in plen la votul final inainte de terminarea sesiunii parlamentare.

Deputatii din comisie au adoptat astfel un raport de inlocuire in sensul eliminarii amendamentului care prevedea „interzicerea afisarii produselor din tutun in locurile obligatorii de trecere”. Sesizarea a fost facuta de Consiliul Concurentei si a fost motivul invocat atunci cand legea a fost brusc scoasa de ordinea de zi de la vot final de pe 25 noiembrie. Aceasta propunere legislativa dateaza din 2011 si a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie.

Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale – aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului. De asemenea, legea prevede ca fumatul sa nu mai fie permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise. Mai mult, in aceste spatii va fi interzisa utilizarea inclusiv a tigarii electronice.

Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului. Persoanele fizice care nu vor respecta legea vor fi putea fi sanctionate cu amenda de la 100 la 500, in timp ce persoanele juridice vor putea primi amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei, dar si suspendarea sau inchiderea activitatii.

Stiri pe aceeasi tema

Macron a declarat joi, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis: Sistemul actual este daunator si pentru Romania si pentru Europa

Ioana Badulescu

Guvernul si-a angajat raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi de scrutin

Cristiana Petrariu Bota

Theodor Stolojan: Dragnea are obligatia sa-si dea demisia din functia publica pe care o are. In prezent reprezinta Romania!

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult