12.7 C
România
8 octombrie 2024
Funeralii regale in Romania. Ramasitele reginei mama Elena vor fi reinhumate in necropola regala de la Curtea de Arges
Breaking NewsSocial

Funeralii regale in Romania. Ramasitele reginei mama Elena vor fi reinhumate in necropola regala de la Curtea de Arges

Ramasitele reginei mama Elena vor fi reinhumate in necropola regala de la Curtea de Arges, aceasta fiind cea mai mare dorinta a Regelui Mihai. Casa Regala a anuntat programul funeraliilor reginei mama, Elena. ramasitele urmand a fi aduse din Elvetia peste 2 saptamani cu o aeronava militara si duse in cortegiu direct la Curtea de Arges.

Ramasitele reginei Elena vor fi aduse din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, unde a fost inmormantata in 1982. Cu o aeronava militara vor ajunge la Bucuresti, vineri, pe 18 octombrie. In aceeasi zi, cortegiul funerar va ajunge la Curtea de Arges si va incetini prin orasele prin care va trece.

A doua zi, sambata 19 octombrie, va avea loc slujba de reinhumare, iar regina mama va fi asezata langa fiul sau, regele Mihai, in Necropola regala.

Toti cei care doresc sa-i aduca un omagiu celei care l-a nascut pe Regele Mihai o vor putea face pana sambata, cand va fi reinhumata in necropola regala, alaturi de fiul sau.

Aducerea in tara a ramasitelor reginei mama Elena este o implinire a dorintei Regelui Mihai de a-si petrece eternitatea alaturi de cea care i-a fost alaturi in cele mai dificile momente.

Familia Regala anunta doliu timp de 3 zile, pe 18, 19 si 20 octombrie.

Regina mama Elena a plecat din Romania pe 3 ianuarie 1948, dupa abdicarea Regelui Mihai. Inainte de acest episod tragic pentru monarhie, viata sa a fost una plina de greutati si nedreptati.

Elena s-a casatorit in 1921 cu principele mostenitor Carol al Romaniei care i-a promis un viitor implinit ca regina a lui. In realitate, din cauza aventurii amoroase a lui Carol cu Elena Lupescu, a avut parte de dezamagiri si de umilinte. Nu a avut talentul literar al predecesoarei sale, Carmen Sylva, nici talentul diplomatic al Reginei Maria, soacra sa, dar a fost iubita de romani, spun istoricii.

Asadar dorinta ultimului suveran al Romaniei va fi indeplinita. Regele Mihai spera ca mama sa, de care soarta si istoria l-au despartit de atatea ori, sa isi doarma somnul de veci in tara pe care a iubit-o.

 Regina Elena s-a nascut in Grecia in urma cu 123 de ani – tatal ei era Regele Constantin I, iar mama Regina Sofia. Era stranepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si stra-stranepoata Tarului Nicolae I al Rusiei. Cu o astfel de sorginte si o educatie aleasa, l-a cunoscut pe cel care avea sa ii provoace cele mai mari suferinte.

A ajuns in tara ei de adoptie in octombrie 1920 si s-a indragostit de iile romanesti, in care apare fotografiata mai mereu in primii ani. Un an mai tarziu, in octombrie 1921 se nastea Regele Mihai.

Pe cat de fericita era proaspata mama, pe atat de complicate si sumbre erau evenimentele prin care trecea, atat cu familia sa din Grecia, cat si cu cea de acasa. Sotul sau, Carol era implicat intr-o legatura pasionala cu Elena Lupescu, pe care a intalnit-o la evenimentele Fundatiei Regele Carol, al carei presedinte onorific era. 

Dupa renuntarea la Tron a sotului ei si plecarea lui in Franta, a urmat moartea socrului si urcarea pe Tron a lui Mihai la doar sase ani. Era mereu alaturi de el in toate imprejurarile, intr-o perioada extrem de complicata a istoriei.

In spiritul traditiei regale, s-a implicat in actiuni caritabile si sociale, a pus bazele unui proiect medical, in colaborare cu Crucea Rosie din Paris. A divortat de Carol pe 21 iunie 1928.

In ’30, cand Regele ratacitor s-a intors in tara, Elena s-a retras din viata publica si s-a stabilit la Florenta. Mihai primea permisiunea de a petrece doua luni pe an alaturi de mama sa.

Al doilea Razboi Mondial a prins Romania in alianta cu Germania. Pus in fata unui dezastru de proportii, regele Carol al II-lea este fortat sa abdice. Pe 6 septembrie 1940, paraseste Romania, insotit de Elena Lupescu. Dictatul de la Viena fusese deja semnat pe 30 august 1940, cand mai bine de jumatate din teritoriul Transilvaniei a fost cedat Ungariei, Basarabia si nordul Bucovinei, Rusiei, iar Cadrilaterul, Bulgariei (imagini de pe margica)

Pe 13 septembrie 1940, Elena se intoarce in tara – la invitatia maresalului Antonescu. Momentele emotionante de pe peronul garii Baneasa sunt memorabile.

Pe 22 iunie 1941, armata romana intra in razboi de partea Germaniei.

Regina mama Elena a fost chiar infirmiera in acea perioada de grea jertfa pentru Romania. Aici, din dispozitia sa, o aripa a Palatului Regal a fost transformata in spital – spital pe care il administreaza foarte bine, potrivit relatarilor din acea vreme

Intoarcerea armelor impotriva Germaniei si arestarea Maresalului Antonescu au prins-o la Sinaia. Revenirea in Capitala a fost sub semnul pericolului sovietic. Dupa abdicarea din decembrie 1947, Regina paraseste definitiv Romania pe 3 ianuarie 1948. A trait in Exil pana in noiembrie 1982, cand la 86 de ani s-a stins la Lausanne, in Elvetia. Din mormantul sau, modest, aproape uitat, osemintele vor fi repatriate pe 18 octombrie. A fost dorinta cea din urma a Regelui Mihai, ca in necropola Regala de la Curtea de Arges, sa stea alaturi de mama sa.

Articole asemănătoare

Sicriul cu trupul Regelui Mihai va ajunge in Romania pe 13 decembrie cu o aeronava apartinand MApN – surse

Lucy Ionesco

Catedrala Notre Dame din Paris, mistuita de flacari! Istoric: Asistam la prabusirea celui mai vizitat monument istoric din lume

Lucy Ionesco

PSD si-a desemnat candidatul la alegerile prezidentiale. Decizia din BPN urmeaza sa fie validata in sedinta CEx

Lucy Ionesco