IT/Stiinta

FURTUNA SOLARA PE 14 SI 15 MARTIE. Fenomenul va amplifica aurora boreala, dar ar putea cauza fluctuatii in unele retele electrice

O furtună solara geomagnetica se va produce miercuri si joi, in urma careia s-ar putea inregistra dificultati in aprovizionarea cu energie electrica. Furtuna solara ar putea amplifica aurora boreala, facandu-le vizibile din partea nordica a Statelor Unite, potrivit cercetatorilor, care au emis o alerta de furtuna solara „G1”. 

Furtuna ar putea declanșa, de asemenea, fluctuații în unele rețele electrice slabe, dar va avea doar un impact minor asupra sateliților din spațiu, potrivit specialistilor.

Cercetătorii americani au explicat că furtuna geomagnetică din această săptămână va fi de clasă G1 si va dura de miercuri până joi (14 si 15 martie).

Furtunile solare se împart în patru categorii care pot avea un impact asupra Pământului:

– explozia solară – o explozie majoră în atmosfera Soarelui care proiectează fotoni la viteze uriaşe;

– CME (Coronal Mass Ejections) – nori uriaşi de plasmă şi câmpuri magnetice care se formează în atmosfera Soarelui

– vânturile solare – furtună de viteze foarte mari care se pot forma oriunde pe suprafaţa Soarelui şi care afectează Pământul doar când se formează în apropierea liniei de ecuator a Soarelui.

– particulele energetice solare – particule încărcate energetic care pot fi eliberate doar în timpul formării norilor de plasmă (CME) şi a exploziilor solare.

Cea mai puternică furtună solară

Cea mai puternică furtună solară din istorie a fost înregistrată în 1859, la acel moment fiind afectată o mare parte din reţeaua globală de telegraf. O furtună precum cea din 1859 ar putea în prezent distruge toate sistemele de comunicaţii şi electricitate, costul estimat fiind de 2.000 de miliarde de dolari.

Related posts

Revolutie in medicina: S-a inventat un bandaj injectabil care opreste sangerarile interne

Delia Ion

TeCOMM te invata cum sa-ti pastrezi clientii in online

Lucy Ionesco

Cum se produc furtunile solare. IMAGINI INCREDIBILE!

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult