Gala Radio Romania Cultural si-a desemnat castigatorii. Actrita Tamara Buciuceanu a trimis un mesaj audio: Sunt tare fericita ca nu ati uitat de mine
Lifestyle

Gala Radio Romania Cultural si-a desemnat castigatorii. Actrita Tamara Buciuceanu a trimis un mesaj audio: Sunt tare fericita ca nu ati uitat de mine

Radio România Cultural a premiat, luni, pe scena Teatrului Odeon, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017, fiind punctate opt categorii de premii. Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu şi Universitatea Babeş-Bolyai se numără printre laureaţii celei de a XVIII-a ediţii a Galei Radio România Cultural, desfăşurată luni seară la Teatrul Odeon. 

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul „Copilăria lui Kasper Hauser” (Editura Polirom), şi poetul Dan Coman, pentru volumul „Insectarul Coman” (Editura Charmides), au fost câştigătorii premiului oferit de Radio România Cultural la categoria „Literatură”.

Pentru „Teatru”, premiul i-a revenit lui Lucian Vărşăndan, „pentru excelenţa managementului vizionar şi coerenţa strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timişoara ce a depăşit limitele spaţiului minoritar german din Banat devenind un adevărat fenomen prin performanţele trupei”.

La categoria „Film”, premiul i-a fost acordat regizorului Daniel Sandu pentru producţia filmului „Un pas în urma serafimilor”, „pentru prospeţimea abordării unui subiect insolit – universul închis al unui seminar teologic condus dictatorial de un profesor corupt”.

„În 1990, când eram elev la generală, în România existau 450 de săli de cinema. Astăzi, când am ajuns regizor, în România mai există doar 16 săli de cinema, excluzând sălile de mall. (…) În următorii patru ani estimăm că se vor reduce la şapte săli de cinema în întreaga ţară. În mediul acesta doresc să urez succes colegilor mei care rezistă şi fac filme în continuare”, a spus Daniel Sandu la primirea premiului.

Pentru „Arte Vizuale” premiul a fost câştigat de Gheorghe Rasovszky pentru expoziţia retrospectivă „aNORMAL”, deschisă la MNAC în noiembrie 2017, în timp ce premiul pentru „Muzică” a fost câştigat de soprana Dana Ciocârlie pentru lansarea integralei pieselor pentru pian solo, de Robert Schumann.

„Sunt fericită şi emoţionată să împărtăşesc cu dumneavoastră aceste momente de solemnitate ale premiului canalului de radio România Cultural. Sunt fericită şi onorată deoarece este cel mai important premiu pe care l-am primit în ţara mea. (…) Regret că nu pot fi împreună cu dumneavoastră pe scena teatrului deoarece am concert chiar în această seară cu ocazia Zilei Francofoniei”, a spus Dana Ciocârlie într-un mesaj video transmis de la Paris.

La categoria „Ştiinţă” distincţia a fost oferită echipei revistei „Ştiinţă & Tehnică” pentru „Marea expediţie americană”, cea mai importantă expediţie din istoria de peste 70 de ani a revistei Ştiinţă & Tehnică. Printre cei care au urcat pe scenă să primească premiul a fost profesorul Alexandru Mironov şi generalul Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român.

Pentru „Educaţie” premiul a fost acordat Asociaţiei Astronomice PLUTO pentru Muzeul Iluziilor, „un muzeu naţional itinerant creat între magie, ştiinţă şi educaţie”.

Premiul pentru „Implicare civică”, cea mai nouă categorie introdusă la ediţia din acest an a Galei Radio România Cultural, distincţia a fost acordată MAGICHome, o casă pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer”.

Celor opt categorii li s-au adăugat trei premii speciale, ai căror câştigători, deja cunoscuţi, au fost actriţa Tamara Buciuceanu Botez – Premiul „Radio România 90”, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj – Premiul Centenar şi Filarmonica George Enescu – Premiul Excelenţa în Cultură.

„Dragii mei, sunt eu, Tamara, şi sunt tare fericită că nu aţi uitat de mine. Anii au trecut, iar eu nu mai sunt aşa cum mă ştiţi dumneavoastră. Scena a fost viaţa mea, mi-ar fi plăcut să pot veni să ne vedem în seara asta atât de specială. Dar pentru că vă iubesc atât de mult aş vrea să vă amintiţi de Tamara aşa cum era ea pe scenă, în filme şi la radio. Mulţumesc Radio România pentru acest premiu Radio România 90 şi vreau să vă rog ceva pe toţi: aveţi grijă de teatru, aveţi grijă de radio, aveţi grijă de tot ce e frumos şi trainic”, a spus Tamara Buciuceanu Botez într-un mesaj audio.

Seara s-a încheiat cu un concert al trupei Byron, formaţie care la ediţia din 2017 a Premiilor Radio România Cultural a fost premiată la categoria ”Muzică”.

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Articole asemănătoare

Vocea strazii pe Facebook: Protestul din Piata Universitatii, confiscat de persoane dubioase si galerii agresive

Lucy Ionesco

MIREASA PENTRU FIUL MEU: Raymond simte ca nu se mai poate imprieteni cu niciun baiat din Casa!

Lucy Ionesco

Moise Guran si Biziday se muta la Digi 24

Lucy Ionesco