14.2 C
România
19 octombrie 2021
Cadrele medicale din spitalele din Bucuresti ar putea primi locuinte de serviciu, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB din 4 mai
Social

Garzile facute de medici la centrele de permanenta vor fi platite zilele urmatoare, a anuntat CNAS

Garzile facute de medici la centrele de permanenta vor fi platite pana la sfarsitul acestei saptamani, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), precizand ca situatia financiara a acestor centre a fost reglementata. Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a atras atentia ca medicii care lucreaza in centrele de permanenta nu au primit de patru luni banii pentru orele petrecute in garzi de la casele judetene de asigurari de sanatate. 

CNAS afirma ca problemele au aparut intrucat tarifele de decontare a serviciilor facute de aceste centre s-au triplat dupa adoptarea Legii bugetului, astfel ca banii prevazuti initial asigurau finantarea doar pentru patru luni. Ulterior, s-au suplimentat fondurile si se cauta solutii pentru asigurarea finantarii pana la finalul anului, mai spun reprezentantii CNAS.

CNAS a reglementat situatia financiara a centrelor de permanenta din toata tara, iar garzile efectuate de medici la aceste centre vor fi platite pana la finalul acestei saptamani, se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de reprezentantii Casei.

Centrele de permanenta sunt in relatii contractuale cu casele judetene de asigurari de sanatate, sursa de finantare a acestor unitati medicale fiind transferurile de la bugetul de stat catre CNAS, prin intermediul Ministerului Sanatatii.

„In conditiile in care, ulterior adoptarii Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanenta s-au triplat, suma initial alocata acestor unitati sanitare pentru intregul an 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finantarea doar pentru patru luni de activitate. Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sanatatii si CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanenta, intr-o prima etapa s-au alocat acestora inca 25,1 milioane lei din fondul de rezerva al guvernului”, arata CNAS.

Potrivit sursei citate, la rectificarea bugetara din septembrie, s-au alocat inca 65 de milioane de lei in acelasi scop, suma care a fost repartizata de CNAS caselor judetene pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanenta, cel mai tarziu pana la sfarsitul saptamanii in curs.

„In aceste conditii, consideram ca nu exista niciun motiv pentru blocarea activitatii acestor centre si facem apel la un echilibru al afirmatiilor si demersurilor in spatiul public, pentru evitarea inducerii unei stari de confuzie persoanelor care apeleaza la serviciile medicale respective. In continuare, se fac demersuri pentru asigurarea finantarii centrelor de permanenta pe perioada urmatoare, pana la sfarsitul anului”, afirma reprezentantii CNAS.

La inceputul saptamanii, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) atragea atentia ca medicii care lucreaza in centrele de permanenta nu au primit de patru luni banii pentru orele petrecute in garzi de la casele judetene de asigurari de sanatate, motivul fiind acela ca nu s-au alocat la timp fondurile de la Ministerul Finantelor.

Reprezentantii SNMF spuneau ca nemultumirea medicilor creste, mai ales ca banii sunt necesari atat pentru plata angajatilor, cat si pentru functionarea centrelor.

Potrivit SNMF, este a patra luna de cand medicii care lucreaza in centre de permanenta nu au primit de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate banii pentru orele petrecute in garzi.

„Intarzierea este justificata diferit la nivelul fiecarei case judetene de sanatate, dar explicatia este una singura: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finantelor. Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajatilor care lucreaza in centrele de permanenta si acoperirea cheltuielilor de functionare. In aceste conditii in care de patru luni medicii de familie subventioneaza functionarea centrelor de permanenta, nivelul de nemultumire a medicilor este in continua crestere”, arata sursa citata.

In intreaga tara sunt 352 de centre de permanenta, majoritatea in zonele rurale sau izolate, precum si in zone urbane in locul camerelor de garda ale spitalelor desfiintate.

„Centrele de Permanenta au fost create pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, dar ele reprezinta in acelasi timp o solutie privind accesul la servicii medicale de urgenta pentru pacientii din mediul rural. In aceste centre se salveaza vieti care altfel s-ar pierde pana la interventia serviciilor de urgenta specializate. Daca intarzierea platilor se prelungeste, medicii de familie sunt hotarati sa demareze actiuni legale de recuperare a sumelor restante”, se arata in comunicatul semnat de presedintele SNMF, dr. Dina Mergeani.

Stiri pe aceeasi tema

Sanitas: Sunt spitale foarte mari unde sporul de la UPU va cobori de la 100% la 80%

Ioana Badulescu

CCR discuta sesizarile formulate de Iohannis si PNL pe Legea privind Codul Administrativ

Ioana Badulescu

Incendiu puternic la un camin de batrani din Bucuresti, o persoana a murit si alte 19 au fost ranite

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult