GAUDEAMUS. Liiceanu: Sa avem un respect inimaginabil pentru elite. Nu intamplator, imbecilitatea planetara de azi se concretizeaza intr-un atac pe elite
Breaking News Social

GAUDEAMUS. Liiceanu: Sa avem un respect inimaginabil pentru elite. Nu intamplator, imbecilitatea planetara de azi se concretizeaza intr-un atac pe elite

Scriitorul Gabriel Liiceanu indeamna la pastrarea unui respect „inimaginabil” pentru elite, ca sansa a salvarii umanitatii, afirmand ca a ataca elitele precum „generatiile bine corectate politic din universitatile si intelighentia occidentala” reprezinta „o crima la adresa mecanismului de progresare a omenirii”. Declaratia a fost facuta, sambata, la Targul Gaudeamus.

„In primul rand, sa avem un respect inimaginabil pentru elite. Nu intamplator, imbecilitatea planetara de azi se concretizeaza intr-un atac pe elite”, a afirmat Liiceanu la Gaudeamus, cu prilejul lansarii cartii sale „Asteptand o alta omenire”, la standul Editurii Humanitas.

„Cei putini sunt sarea lumii, iar elitele se caracterizeaza nu prin ingamfare si trufie, ci printr-o iubire fara margini pentru semenii lor”, sustine filosoful Gabriel Liiceanu, pornind de la caracterizarea elitelor facuta de John Stuart Mill in „On Liberty” („Despre libertate”) ca fiind „sarea omenirii”. Marii scriitori ai lumii ne fac fericiti, completeaza scriitorul.

„Cei care au inventat tot ce e mai bun pe lumea asta, de la toata aparatura tehnica, de la tot progresul tehnic al omenirii, pana la splendorile artistice, nu le-au facut pentru ei. Am obosit dand exemplul asta: Edison n-a facut un bec ca sa se-ncuie in pivnita cu el. L-a dat omenirii. Bil Gates n-a facut revolutia electronica ca sa stea cu un computer in brate pe closet si sa nu-l dea nimanui. Binefacerea pe care a adus-o computerul pe lume se datoreaza acestui om. Bogatia lui nu e de invidiat, pentru ca niciun premiu n-ar fi de ajuns pentru a rasplati ce a facut, iar investitiile lui in binefaceri sunt de miliarde de dolari. N-ai de ce sa te superi pe Federer pentru ca joaca tenis mai bine decat noi toti de aici. Nu? Ne bucura. Marii scriitori ai lumii ne fac fericiti. Mozart nu si-a scris operele ca sa le asculte intr-o camera intre patru pereti”, a argumentat filosoful.

Liiceanu este de parere ca „a ataca elitele, cum fac astazi generatiile bine corectate politic din universitatile si intelighentia occidentala este o crima la adresa mecanismului de progresare a omenirii”.

Gabriel Liiceanu considera ca „secretul raului in care traim” este „faptul ca omul este singurul animal din lume care are posibilitatea duplicitatii, e singurul care are interioritate mentala, in asa fel incat poate alege intre a se exprima pe masura adevarului sau a-i minti pe ceilalti camuflandu-se”.

„Interioritatea noastra n-o mai impartasim cu nimeni. Interioritatea noastra poate fi o sursa a raului in masura in care ea naste disimularea, planul criminal, in masura in care sapa increderea noastra in ceilalti, in masura in care, de pilda, (…) cand afli ca ti s-a facut rau din umbra si ca duplicitatea cuiva, capacitatea lui de a-si ascunde marsavia poate sa faca rau. Asta sapa increderea”, mai arata Gabriel Liiceanu.

Potrivit scriitorului, „societatea noastra arata in halul in care aratam noi astazi, pentru ca nu mai avem incredere unii in altii”.

„In niciun caz in oamenii politici, pentru ca limbajul lor este al disimularii absolute, pentru ca ne-au furat cuvintele onestitatii, pentru ca le folosesc cu aceeasi patima ca noi. Vorbesc despre dreptate, despre bunastare, despre tot ce vreti. Totul se face prin disimulare interioara. Faptul ca ne putem ascunde unii de altii, ca nimeni nu poate sti ce e inauntrul nostru face cu putinta, deopotriva, binele si raul”, a spus Gabriel Liiceanu.

Stiri pe aceeasi tema

Anunt important facut de Universitatea de Medicina din Iasi

Cristiana Petrariu Bota

HRISTOS A INVIAT! Mesajul Patriarhului Daniel: In aceste zile sfinte suntem chemati sa raspandim lumina, pace si bucurie

Ioana Badulescu

NOUA LEGE A SALARIZARII, IN VIGOARE DE LA 1 IULIE 2017. Va fi un singur salariu minim, fara diferente intre stat si privat. Legea salarizarii avantajeaza medicii si corecteaza salariile din armata

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult