Pretul la gaze creste cu 5,83% pentru clientii casnici, dupa ce Ministerul de Finante a plafonat preturile la producatori. Specialist: Urmarile economice vor fi grave
Breaking News

Gazele se scumpesc cu circa 10% incepand de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici ai Engie

Gazele naturale se scumpesc cu circa 10% incepand de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici ai companiei Engie. Preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici raman aceleasi, de la 1 aprilie 2018, insa clientii Engie vor suporta o crestere de 1,2 bani/ kWh, potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al ANRE. 

De exemplu, dacă un cosumator a avut pana acum factura de 300 lei, inclusiv TVA, atunci noua factura va fi de 330,48 lei.

In contextul sistemului de „piata reglementata pentru consumatorii casnici”, ENGIE – furnizor care alimenteaza aproape jumatate dintre consumatorii casnici din Romania – a obtinut pe 29 martie aprobarea ANRE de a-si vinde gazul mai scump. Anuntul a fost facut chiar de autoritate, pe site-ul propriu.

„Pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o crestere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh”, se arata in comunicatul ANRE.

ANRE sustine ca in perioada amintita – adica incepand din ultimele luni ale anului 2016 si pana in primele trei luni ale lui 2018 – ENGIE a platit pentru a furniza gaze populatiei mai mult decat a incasat. In consecinta, era nevoie de o majorare de tarif astfel incat compania sa nu iasa nejustificat in pierdere.

„Ca efect direct al dereglementarii pretului de achizitie a gazului (fapt care s-a petrecut pe data de 1 aprilie 2017, deci un urma cu un an – n.red), costurile cu achizitia gazelor naturale au crescut, generand o decorelare intre costul efectiv de achizitie si pretul de vanzare pe piata reglementata. Astfel, incepand cu trimestrul IV al anului 2016, ENGIE Romania a acumulat pierderi semnificative asociate vanzarilor pentru segmentul reglementat, acestea fiind recunoscute prin acordarea acestei cresteri a pretului final, conform metodologiei in vigoare”, sustin reprezentantii ENGIE.

Related posts

Cine sunt candidatii pentru Cotroceni, dupa ce Biroul Electoral Central a validat inregistrarea candidaturilor

Ioana Badulescu

Alin Anastasescu, Catalin Gancea si Costin Mincu, actionari ai clubului Colectiv, retinuti de procuroripentru omor din culpa

Lucy Ionesco

Raportul MCV despre Romania, prezentat la Bruxelles. Raportul critica atacurile politicienilor din presa

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult