Gazele naturale se scumpesc cu circa 10% incepand de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici ai companiei Engie. Preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici raman aceleasi, de la 1 aprilie 2018, insa clientii Engie vor suporta o crestere de 1,2 bani/ kWh, potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al ANRE.
De exemplu, dacă un cosumator a avut pana acum factura de 300 lei, inclusiv TVA, atunci noua factura va fi de 330,48 lei.
In contextul sistemului de „piata reglementata pentru consumatorii casnici”, ENGIE – furnizor care alimenteaza aproape jumatate dintre consumatorii casnici din Romania – a obtinut pe 29 martie aprobarea ANRE de a-si vinde gazul mai scump. Anuntul a fost facut chiar de autoritate, pe site-ul propriu.
„Pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o crestere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh”, se arata in comunicatul ANRE.
ANRE sustine ca in perioada amintita – adica incepand din ultimele luni ale anului 2016 si pana in primele trei luni ale lui 2018 – ENGIE a platit pentru a furniza gaze populatiei mai mult decat a incasat. In consecinta, era nevoie de o majorare de tarif astfel incat compania sa nu iasa nejustificat in pierdere.
„Ca efect direct al dereglementarii pretului de achizitie a gazului (fapt care s-a petrecut pe data de 1 aprilie 2017, deci un urma cu un an – n.red), costurile cu achizitia gazelor naturale au crescut, generand o decorelare intre costul efectiv de achizitie si pretul de vanzare pe piata reglementata. Astfel, incepand cu trimestrul IV al anului 2016, ENGIE Romania a acumulat pierderi semnificative asociate vanzarilor pentru segmentul reglementat, acestea fiind recunoscute prin acordarea acestei cresteri a pretului final, conform metodologiei in vigoare”, sustin reprezentantii ENGIE.