Pretul la gaze creste cu 5,83% pentru clientii casnici, dupa ce Ministerul de Finante a plafonat preturile la producatori. Specialist: Urmarile economice vor fi grave
Breaking News

Gazele se scumpesc cu circa 10% incepand de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici ai Engie

Gazele naturale se scumpesc cu circa 10% incepand de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici ai companiei Engie. Preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici raman aceleasi, de la 1 aprilie 2018, insa clientii Engie vor suporta o crestere de 1,2 bani/ kWh, potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al ANRE. 

De exemplu, dacă un cosumator a avut pana acum factura de 300 lei, inclusiv TVA, atunci noua factura va fi de 330,48 lei.

In contextul sistemului de „piata reglementata pentru consumatorii casnici”, ENGIE – furnizor care alimenteaza aproape jumatate dintre consumatorii casnici din Romania – a obtinut pe 29 martie aprobarea ANRE de a-si vinde gazul mai scump. Anuntul a fost facut chiar de autoritate, pe site-ul propriu.

„Pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o crestere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh”, se arata in comunicatul ANRE.

ANRE sustine ca in perioada amintita – adica incepand din ultimele luni ale anului 2016 si pana in primele trei luni ale lui 2018 – ENGIE a platit pentru a furniza gaze populatiei mai mult decat a incasat. In consecinta, era nevoie de o majorare de tarif astfel incat compania sa nu iasa nejustificat in pierdere.

„Ca efect direct al dereglementarii pretului de achizitie a gazului (fapt care s-a petrecut pe data de 1 aprilie 2017, deci un urma cu un an – n.red), costurile cu achizitia gazelor naturale au crescut, generand o decorelare intre costul efectiv de achizitie si pretul de vanzare pe piata reglementata. Astfel, incepand cu trimestrul IV al anului 2016, ENGIE Romania a acumulat pierderi semnificative asociate vanzarilor pentru segmentul reglementat, acestea fiind recunoscute prin acordarea acestei cresteri a pretului final, conform metodologiei in vigoare”, sustin reprezentantii ENGIE.

Stiri pe aceeasi tema

Avioane de vanatoare Eurofitgher Typhoon si 160 de militari din Royal Air Force (Marea Britanie) au revenit la baza Mihail Kogalniceanu din Constanta. FOTO

Ioana Badulescu

Parlamentul European a votat acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana

Cristiana Petrariu Bota

Prima tara din lume care face teste de coronavirus in masa. Nu este obligatoriu, dar daca esti prins pe strada fara rezultat negativ poti fi amendat

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult