Gazele se scumpesc de la 1 iulie 2015. Cu cat vor plati mai mult consumatorii casnici
Breaking News

Gazele se scumpesc de la 1 iulie 2015. Cu cat vor plati mai mult consumatorii casnici

Gazele naturale se scumpesc de la 1 iulie. Anuntul a fost facut de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, care a precizat ca consumatori casnici vor plati cu 5 – 8% mai mult pentru gazele naturale, începând de la 1 iulie 2015.

Astfel, incepand cu 1 iulie, consumatori casnici vor fi taxati mai mult pentru gazele naturale, facturile urmand sa creasca cu un procent cuprins între 5 şi 8%.

Scumpirea ar urma să se simtă practic în bugetele gospodăriilor de la 1 decembrie când creşte consumul pentru încălzire.

Vezi si: Romania nu va mai importa gaze din Rusia si va deveni independenta energetic

Scumpirea gazelor naturale este cauzată de liberalizarea preţului de producţie, proces asumat de Guvern faţă de Comisia Europană şi Fondul Monetar Internaţional.

Dar majorarea tarifelor vine după ce gazele naturale fuseseră ieftinite de la 1 aprilie în medie, cu 3,9%.

Havrilet a mai spus ca ANRE a propus FMI ca pretul gazelor sa fie ajustat o singura data pe an, dupa perioada de iarna si nu de doua-trei ori pe an ca pana acum.

De precizat ca Guvernul mai discuta cu FMI si varianta ca pretul gazelor din productia interna sa fie fixat in 1 iulie la 62 de lei pe MWh si sa nu mai fie modificat pana cel putin in 1 aprilie 2016.

Poti citi si: Impozit de 60% pe venitul din liberalizarea pretului la gaze. Deducerile, eliminate

Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca, in prezent, doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 de lei, neacceptat de FMI si CE.

Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern in 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.

Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pâna la 30 iunie 2021.

Stiri pe aceeasi tema

KLAUS IOHANNIS: Nu agreez ca Romania sa dicteze Republicii Moldova ce trebuie sa faca!

Delia Ion

Simona Halep devine prima romanca lider mondial WTA, dupa ce s-a calificat in finala turneului WTA de la Beijing

Ioana Badulescu

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost plafonata de Guvern. Masura se aplica incepand cu luna septembrie 2017

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult