Sistemul national de transport al gazelor, la un pas de starea de risc din cauza consumului mare
Economie

GAZELE se scumpesc de la 1 iulie. Cat vor plati consumatorii casnici si firmele

Gazele pentru populatie si companii se scumpesc, de la 1 iulie 2014. Populatia va plati cu 2,5% mai mult pentru gaze de la 1 iulie, in timp ce factura companiilor creste cu 1,5%, informeaza autoritatea de reglementare in domeniu.

presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Nicule Havrilet, a declarat, miercuri, ca populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%. Motivul acestor majorari de pret este cresterea importurilor de gaze din Rusia.

El a aratat ca importul mai mare pentru luna iulie creste ponderea gazelor aduse din Rusia in cosul de consum, astfel ca pretul final va fi majorat cu 1,5% la firme si cu 2,5% la populatie.

Cresterea pretului pentru populatie este sub nivelul de 3% prevazut in programul de liberalizare a pietei, a mentionat seful ANRE.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte treptat la preturile reglementate la electricitate si gaze.

Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma sa se incheie in 1 octombrie 2014.

In opinia ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, exprimata in luna mai, pentru companii cresterea suplimentara a pretului gazelor nu mai este necesara, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din tarile din regiune.

Luna iulie va aduce si scumpirea energiei electrice, intrucat ANRE va recunoaste in facturi costurile Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu impozitul pe constructiile speciale. Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt singurii producatori de energie pe care ANRE ii obliga sa livreze electricitate la preturi reglementate pentru populatie si firme mici.

 

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE. Salariul minim brut se majoreaza la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018

Cristiana Petrariu Bota

O ordonanta recenta prevede ca 15% din amenzile incasate de ANAF sa fie alocate pentru prime platite functionarilor Fiscului

Ioana Badulescu

SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei privind salarizarea bugetarilor, in vigoare de la 1 august 2016

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult