Economie

Geneva introduce salariul minim de 3.850 de euro pe luna

Geneva introduce cel mai mare salariu minim din lume de 3.850 de euro pe luna. Orasul din Elvetia este dependent de turism si calatorii de afaceri, iar in prezent este considerat cel mai scump la nivel mondial. Introducerea salariului minim de 3.850 de euro vine ca raspuns la saracia in crestere generata de pandemia de coronavirus, transmite The Telegraph. Drept dovada stau cozile la bancile de alimente.

Orasul Geneva a fost afectat puternic de pandemia de Covid-19, deoarece se baza pe veniturile din turism si calatoriile de afaceri. La apogeul crizei coronavirusului, la bancile de alimente se formasera zilnic cozi de peste o jumatate de kilometru.

In acest context, cei 500.000 de alegatori ai Cantonului au aprobat prin referendum majorarea salariului minim, masura propusa de partidele de stanga, cu o majoritate de 58%. Amintim ca un astfel de referendum a fost respins de doua ori in 2014 si 2011. De aceasta masura vor beneficia de aproximativ 30.000 de angajati cu salarii mici, dintre care o treime sunt femei, cele mai multe angajate in servicii de curatenie, restaurante sau in saloane de coafura.

Michel Charrat, presedintele Gruparii europene de cooperare teritoriala, o organizatie independenta care ii sprijina pe cei care traiesc si lucreaza dincolo de granita franco-elvetiana, a declarat pentru postul France 3 ca rezultatul votului a fost in „semn de solidaritate“ cu saracii orasului, masura urmand a contribui la „restabilirea unui echilibru in randul locuitorilor din Geneva” .

Astfel, incepand cu 17 octombrie, salariul minim pe ora va fi de 23 de franci elvetieni (putin sub 21.4 euro), dublu celui din Franta sau din Marea Britanie. Acesta depaseste si cel mai mare salariu minim actual din lume de peste 12 euro pe ora in Australia.

Geneva este clasat pe locul al zecelea in topul celor mai scumpe orase din lume, potrivit unui raport The Economist Intelligence Unit din 2020 privind costul vietii la nivel mondial. Parisul se situeaza pe locul cinci, iar Londra nu se numara printre cele mai costisitoare 10 orase.

Stiri pe aceeasi tema

LEGEA SALARIZARII UNICE. Criterii de performanta in noua lege a salarizarii, salariile vor fi in functie de performanta

Cristiana Petrariu Bota

Radu Ghetea (ARB) va propune bancilor ca imprumuturile pentru persoane fizice sa nu mai fie legate de ROBOR

Cristiana Petrariu Bota

Rentakub, un nou concept turistic in Romania: Case de vacanta sub forma unor Kub-uri din lemn pentru inchiriat la nivel national

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult